Makarna Bauer hotades av utpressare

Nyheter.
Jönköpings läns museum har nu publicerat 300 brev ur makarna Bauers brevsamling (foto: Sofie Jarl)

UTSTÄLLNING. 970 bevarade brev från konstnären John Bauer och hans fru Ester Bauer har nu blivit tydda och transkriberade på Jönköpings läns museum. Breven ger en inblick i deras liv och i den tid de levde i, skriver museet i ett pressmeddelande.

Utställningen “Trollbunden – John Bauer och den magiska naturen” på Waldemarsudde i Stockholm är förlängd till den 23 maj. Den som vill fördjupa sig i konstnärens liv kan nu ta del av makarna Bauers brevkorrespondens.

Makarna Bauer var periodvis ifrån varandra och kommunicerade då via brev. Ester Bauer fick en beundrare i en yngre arkitekt. Av breven framgår att en person som fått tag i ett brev från arkitekten hotar att skicka det till John Bauer om inte pengar betalas ut. Men Ester Bauer hade redan själv berättat om arkitekten för sin man.

John Bauer, ofta självkritisk, ibland troligen deprimerad, skriver om sitt arbete. Ester Bauer skriver om sin vardag och det som händer. Till sin svägerska skriver hon om sitt äktenskap.

Hittills finns 300 av breven publicerade på webbplatsen digitaltmuseum.se. Resten publiceras under året av länsmuseet.

TT-Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr