Lyhörd konstnär lägger fram smutsiga bevis

Nyheter.
Konstnären Lawrence Abu Hamdan medverkar själv i installationen och videoverket “Walled unwalled” på Bonniers konsthall. (Foto: Anders Wiklund/TT)

UTSTÄLLNING. Med hjälp av “öronvittnen” från ett syriskt militärfängelse lyfter konstnären Lawrence Abu Hamdan fram helt andra berättelser än rättsväsendet och journalistiken. Nu ställer han ut på Bonniers konsthall i Stockholm.

Ställer ut: På Bonniers konsthall i Stockholm till och med 7 november.

Född: 1985 i Amman, Jordanien. Har bott länge i både Libanon och England men har nu sin bas i Dubai, Förenade Arabemiraten.

Bakgrund: Jobbade först med musik men är nu disputerad ljudanalytiker och konstnär. Han bland annat varit expertvittne vid brittiska UK Asylum och Immigration Tribunal. 2019 var han en av de konstnärer som fick det brittiska Turnerpriset.

“Dirty evidence” kallar han sin utställning. Som besökare träder man in i ett skumrask – bara konsten lyser.

Lawrence Abu Hamdan är inte bara en samhällsengagerad och Turnerprisbelönad konstnär. Han är också ljudanalytiker med en doktorsgrad i juridisk lingvistik. Men framför allt är han en skicklig lyssnare. I egenskap av allt detta blev han också engagerad som expert när Amnesty International gjorde sin utredning om Saydnaya-fängelset (eller Sednaya) i Syrien. Här har tusentals oppositionella till den syriska regimen fängslats och avrättats, enligt Amnestys rapport från 2016. Utanför fängelset finns till och med ett krematorium visar amerikanska satellitbilder.

Erika Josefsson/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr