Liv Ullmann fick heders-Oscar

Nyheter.
Liv Ullmann fick en heders-Oscar (foto: Chris Pizzello/AP/TT)

PRISAD. Liv Ullmann har tilldelats en heders-Oscar för för sina insatser inom filmen. Den 83-åriga norska skådespelerskan och regissören tog emot priset på en gala i Los Angeles på fredagskvällen, två dagar före den stora Oscarsgalan.

Liv Ullmann har en lång och framgångsrik karriär bakom sig och förknippas i USA kanske främst för sina roller i Ingmar Bergmans filmer, men hon har även stått på scen på Broadway flera gånger sedan debuten 1975.

Bland de många internationella priser och utmärkelser hon tidigare tilldelats märks en Golden Globe 1973 för Jan Troells “Utvandrarna”. För rollen som Kristina i nämnda film nominerades hon även till en Oscar i kategorin bästa kvinnliga skådespelare. Hon nominerades även i samma kategori för sin roll i Bergmans “Ansikte mot ansikte” 1977.

Förutom Ullmann tilldelades även regissören och manusförfattaren Elaine May och skådespelaren Samuel L Jackson heders-Oscars. Dessutom fick skådespelaren Danny Glover årets Jean Hersholt-pris för sitt arbete med humanitära frågor.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr