Leif Engström en halv miljon rikare

Nyheter.
Leif Engström. (Foto: Åke Andrén Stiftelsen)

KONSTNÄRSSTIPENDIUM. Årets mottagare av Sveriges största konstnärsstipendium är Leif Engström för sitt utforskande och nyskapande måleri. Stipendiet delas ut av Åke Andrén Stiftelsen.

När tavlorna blev för många hos bankdirektören Åke Andrén i Värnamo, som i många år samlat konst med säkert öga, sålde han av en del till höga priser. För elva år sedan inrättade han en fond som varje år delar ut ett väl tilltaget konstnärsstipendium. Det är på 500.000 kr och därmed Sveriges största (han har också varit generös i andra sammanhang, bland annat med tryckningsbidrag). Årets går till Leif Engström, med den här motiveringen från juryn, där Karin Sidén, Sara Arrhenius, Ernst Billgren och Carl Hammond suttit:

”Leif Engström arbetar särskilt med måleri i stora format, ofta med landskap, växtlighet och förortsmiljöer, och möten mellan land och stad. Hans fascinerande verk ger uttryck för en spänningsladdad mystik och olika stämningar. Flera av hans verk kan leda associationen till en tradition av äldre nordiskt måleri från tiden omkring sekelskiftet 1900, som på ett intresseväckande sätt kombineras med referenser till japansk bildkultur, science fiction och magisk realism. Leif Engström har med sitt utforskande och nyskapande måleri utmärkt sig som en av de ledande konstnärerna i en yngre generation i Sverige.”

Det låter sig sägas. Ett återkommande motiv är hyreshus och egnahemsvillor omvärvda av tall och gran, på ett typiskt svenskt ensamt vis. Man kan ana likheter med Karin Mamma Anderssons detaljskarpa målningar.

Leif Engström är född 1992 i värmländska Brunskog, inte långt från Racken, känt för den koloni av konstnärer som höll till där kring förra sekelskiftet, en av dem Gustaf Fjaestad. Nya målningar av Leif Engström kommer att visas på Cecilia Hillströms galleri på Hudiksvallsgatan 8 i Stockholm från och med stilleståndsdagen den 11 november. Stipendiet delas ut på Waldemarsudde fem dagar senare.

IVO HOLMQVIST
ivo.holmqvist@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr