Kulturministerns svar om SAOB: Inte fått frågan

Nyheter.
Jeanette Gustafsdotter (S), kulturminister. Arkivbild. (Foto: Sören Andersson/TT)

ORDBOK. Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) vill inte ta ställning till om staten ska gå in och rädda Svenska Akademiens ordbok. Det skriver hon i ett mejl till SVT:s Kulturnyheterna.

”Ansvaret för finansieringen av ordboken ligger hos Svenska Akademien och vi har inte fått någon fråga från Svenska akademien angående ordbokens framtida finansiering och kan därför inte ta ställning till frågan”, skriver Jeanette Gustafsdotter i ett mejl till Kulturnyheterna.

Förra veckan stod det klart att Svenska Akademiens ordbok riskerar att gå i graven, då Akademien överväger att upphöra med finansieringen. Ordboken väntas bli färdig under 2023.

Svenska Akademiens ordbok ska inte förväxlas med ordlistan, utan är en historisk ordbok som beskriver all skriven svenska från 1500-talet och framåt. Den första boken, på bokstaven A, gavs ut redan 1893.

Planen har tidigare varit att börja om från början igen och revidera boken, men det tycks helt enkelt blir för dyrt. SAOB har varit en kostsam affär för Akademien – kostnaden ligger på 17 miljoner kronor per år.

Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare, skrev tidigare i ett debattinlägg i Dagens Nyheter att Akademien försöker hitta nya finansiärer till SAOB.

TT NYHETSBYRÅN

Det senaste från Nyheter

0 0kr