Kränkta sångare i DR:s flickkör får ersättning

Nyheter.
Medlemmar ur Danmarks radios flickkör ska få ersättning efter kränkande beteenden (foto: Johan Nilsson/TT)

SEXISM. 22 före detta medlemmar i public service-bolaget Danmarks Radios flickkör får vardera 25 000 danska kronor, motsvarande 36 000 svenska kronor, i ersättning från DR på grund av kränkande beteende i kören.

Det skriver DR i ett pressmeddelande, enligt danska TV2.

I november förra året presenterade DR en extern juridisk utredning om förhållandena i flickkören, detta efter att anklagelser om sexuella trakasserier kommit i dagen.

Lejonparten av kränkningarna ska ha skett för över 20 år sedan, men fortsatt fram till och med 2010. Kulturen kring kören har beskrivits som “helt oacceptabel även för sin tid” av DR:s generaldirektör Maria Rørbye Rønn.

Advokaterna som skött utredningen om ersättningar har kommit fram till att det i 22 av 64 fall, där kränkande beteende i form av sexuella trakasserier har visats, finns underlag för att betala ut ersättning.

Henrik Bo Nielsen, DR:s chef för Kultur, barn och unga, säger i en kommentar att fallet är ett mycket allvarligt kapitel i DR:s historia.

“Jag har läst tusentals sidor med berättelser om vad kvinnorna har varit med om, och även om kränkningarna skedde för många år sedan är de fortfarande levande för dem”, säger han i pressmeddelandet.

Det är upp till kvinnorna själva om de accepterar ersättningen.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr