Konstveckan i Jämtland sänker tröskeln till konsten

Nyheter.
Ett foto från Ludvig Sjödins och Henrik Ljusbergs utställning Huset, som visas i Östersund under Konstens Vecka Jämtland – Härjedalen. (Foto: Henrik Ljusberg)

KONSTVECKA. I helgen inleds Konstens Vecka Jämtland – Härjedalen med ett fullspäckat program på temat åter. Aktiviteter ordnas i hela länet för att tillgängliggöra konsten i invånarnas närmiljö.

Konstens Vecka

Var: Jämtland – Härjedalen
När: 2 – 10 oktober
Program

På lördag inleds Konstens Vecka Jämtland – Härjedalen, en rikstäckande och årligt återkommande händelse som startades av Riksförbundet Sveriges Konstföreningar. Ett samarbete med regionen, Jämtlands läns konstförening, Östersund kommun och museet Jamtli tog fart i Jämtland, som har ett gediget program planerat för den kommande veckan.

– Nu är det inte så mycket aktivitet i andra delar av landet, men vi har fortsatt. Vi vill manifestera det här med konst och kultur, berättar Ellen Hyttsten, ordförande i Sveriges Konstföreningar Jämtland – Härjedalen.

I år har regionen själv tagit fram temat åter, där tanken är att utställarna kan lägga till ord som -bruk, -erövra, -komst och så vidare.

Konstens Vecka inleds med en invigning på Nationalmuseet Jamtli, där regionens arbetsstipendium för bild- och formkonst kommer att delas ut. Årets stipendiat är på plats för att berätta om sitt konstnärskap. Sedan sträcker sig aktiviteterna från Fjällmuseet i Funäsdalen med en utställning av Gunilla Ellis, vidare genom alla kommuner.

– Vi har aktiviteter i precis hela länet, vissa kommuner är mer aktiva och har fler verksamheter. Det är så väldigt roligt, säger Hyttsten.

Hon berättar att arrangörerna i år har varit noga med att sprida ut aktiviteterna så att inte allting händer i den största kommunen Östersund, därför kommer avslutningen att äga rum i Edsåsdalen i södra Åre.

– Edsåsdalen är ett sådant ställe där det jämt är aktiviteter. Man kan gå utomhus och kolla på konst, det är barnaktiviteter, en konststig, poesivandring och utställningar, de är väldigt aktiva där.

Många konstnärer öppnar sina hem eller sina ateljéer i Strömsunds kommun under veckan, bland andra Camilla Wolgers, dotter till Beppe Wolgers. I Östersund har konstnären och fotografen Ludvig Sjödin och Henrik Ljusberg en utställning och performance i ett radhus från 60-talet. Utställningen Huset utforskar frågor om alternativa platser till staden och speglar en vardagens melankoli i Norrlands klimat, där det vilar en romantik över dessa samhällens lugn.

Det blir även filmvisning av den inspelade teaterföreställningen baserad på Sara Lundbergs bok Fågeln i mig flyger vart den vill, med ett inledande konstnärssamtal mellan henne och regissören ​​Martin Johansson. På konsthallen Skåpet uppmärksammas kvinnans rösträtt 100 år. För att tacka de 6970 kvinnor som skrev på namninsamlingen för politisk rösträtt lästes alla deras namn upp på Stortorget i Östersund den 11 september. En utskrift av underskrifterna visas på utställningen.

Tanken med Konstens Vecka är att nå ut till människor som är intresserade av konst och kultur, men också att fånga in och skapa intresse hos andra människor. Konsten Vecka i Jämtland har lockat många tusen besökare, trots att länet är så glest befolkat, och Hyttsten har en förhoppning om att människor ska tycka att det är kul att komma samman även i år.

– Man ska få uppleva konst och kultur i sin närmiljö och vi vill att tröskeln ska vara låg, det ska inte vara någonting märkvärdigt att gå in och titta på en konstutställning, avslutar hon.

Konstens Vecka

Var: Jämtland – Härjedalen
När: 2 – 10 oktober
Program
ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr