Konstnär ger röst åt Notre-Dames själ

Nyheter.
Notre-Dame i Paris är under återuppbyggnad efter den våldsamma branden i april 2019. (Foto: Adrienne Surprenant)

NOTRE-DAME. Den amerikanske ljudkonstpionjären Bill Fontana jobbar just nu med ett ljudkonstverk som skulle kunna hjälpa till att återge katedralen Notre-Dame i Paris dess ursprungliga “röst”, rapporterar The Art Newspaper.

Två år efter den våldsamma branden i Paris försöker han återskapa de ljud från katedralens tio enorma klockor som själva byggnaden “hör”.

Fontanas konstverk ska strömmas nästa år via franska Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique (Ircam), som är knutet till konstmuseet Centre Pompidou.

– Det är ett fysiskt faktum att dessa klockor i själva verket vibrerar hela tiden, det är som en själ som lever inne i Notre-Dame. Den är inte död, den lever, säger Fontana till The Art Newspaper.

Under sommaren har han klättrat runt i klocktornen i katedralen som just nu är under återuppbyggnad. Fontana använde sina sensorer för att lyssna på den största och äldsta klockan – Emmanuel.

– Jag förstod att jag hörde ljud som förmodligen ingen hört förr och som den här klockan givit ifrån sig ända sedan 1681.

TT NYHETSBYRÅN

Det senaste från Nyheter

0 0kr