Konstmässorna – så skiljer du dem åt

Nyheter.
2021 hölls Market Art Fair på Liljevalchs konsthall i Stockholm. På valborgsmässoafton är det dags igen (foto: Jessica Gow/TT)

GUIDE. Våren är här och med den konstmässorna. Men hur skiljer man dem åt? Här är en snabbguide för den som är sugen på att se och köpa ny svensk och internationell konst, i år helt utan pandemirestriktioner.

Affordable Art Fair

Vad: Tioårsjubilar som profilerat sig med mer ”tillgänglig” och prismässigt ”mer överkomlig” konst.

Innehåll: Tusentals konstverk från 50 svenska och internationella gallerier. Sammanlagt visar över 200 konstnärer sina verk på mässan. Här säljs också NFT-verk (non fungible token), för den som är mer sugen på att äga ett digitalt konstverk än att ha ett hängande på väggen.

När: 20–24 april.

Var: Nacka Strandsmässan utanför Stockholm.

Market Art Fair

Vad: Den mest etablerade konstmässan i Sverige. Har kallats för ”ett svenskt Art Basel i miniformat”.

Innehåll: Konst från 38 europeiska gallerier. Bland de högprofilerade konstnärerna märks isländska Shoplifter, danska Tal R och Jeppe Hein samt svenska Karin Mamma Andersson, Theresa Traore Dahlberg och glaskonstnären Åsa Jungnelius.

När: 30 april–1 maj

Var: Liljevalchs konsthall i Stockholm.

Supermarket Art Fair

Vad: Oberoende konstnärsdriven mässa som visar konst från hela världen. Föddes ur Minimarket som var en sorts reaktion på den mer kommersiellt inriktade mässan Market Art Fair.

Innehåll: 63 svenska och internationella utställare. Ännu så länge är det inte känt exakt vilka konstnärer som kommer att delta, men här kan besökaren ofta förvänta sig ett mer spretigt och vildsint urval än på de andra mässorna.

När: 26–29 maj.

Var: ”Leklandet” i Skärholmen i Stockholm.

Sara Ullberg/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr