Alternativa konstmässan Supermarket har startat

Nyheter.
Tasha Katsubas verk “Body as an elusive object”  hör till de verk som visas på Supermarket.

KONST. Just nu pågår den alternativa och konstnärsdrivna konstmässan Supermarket i Stockholm. Det sjuder av aktivitet.

Årets konstnärsdrivna konstmässa i Stockholm, Supermarket, tycks hamnat på precis rätt plats, nämligen just i en supermarket i Skärholmens centrum. Det ger den ett warholskt skimmer då Andy Warhols konstnärskarriär började i och präglades av en Supermarket (och just i år har Warhols Marilyn-bild slagit försäljningsrekord).

Det nätverkas intensivt mellan världens konstnärsdrivna scener. Här ges möjlighet för konstnärer som blir accepterade i det alternativa konstsammanhanget (i motsats till Market, den årliga ”kommersiella” konstmässan, där andra kriterier gäller) att verka internationellt. Mässan sjuder av all möjlig sorts konstnärlig aktivitet.

Konst som sticker ut är den japanske konstnären Daisuke Takeyas små porträtt i olja i Galleri Candylands monter. Porträtten undersöker den sociala kontexten och personifierar samtidigt sammanhanget de visas i. Malmögalleriet Digitaliseums monter visar konstnären David Krantz verk av en digitaliserad apa, som på ett nästan skrämmande vis diskuterar mänskligt beteende.

Förutom gallerier är även konsttidskrifter på plats. Till exempel den gedigna tidskriften Hjärnstorm återkommer varje år. Nya numret har skogen som tema, även tidigare nummer finns till försäljning. Tidskriften Cora återkommer också varje år med sitt feministiska magasin för kvinnlig konst. I år visas fina målningar av Ada Ihmels i montern.

Supermarket, Stockholm Independent Art Fair pågår i Skärholmen Centrum till och med den 29 maj.

Maria Johansson

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr