Knausgård vägrar rysk kulturbojkott

Nyheter.
”Jag försöker hitta ett sätt att stötta Ukraina, det är det primära nu” säger Karl Ove Knausgård som också skriver på del tre i sin svit om den mystiska morgonstjärnan (foto: Magnus Liam Karlsson)

APOKALYPTISK. En rysk kvinna som lever i det samtida Moskva. Karl Ove Knausgård kunde inte tänka sig någon större utmaning när han skrev sin nya roman i fjol. Nu påverkar Rysslands krig själva läsningen och förståelsen av boken.

Fakta: Karl Ove Knausgård

Född: 1968 i Oslo, uppvuxen i Tromøy i på Sørlandet i Norge.

Bakgrund: Studerade konst- och litteraturvetenskap vid universitetet i Bergen. Debuterade med romanen ”Ut ur världen” 1998, flyttade till Sverige 2002. Den första delen i romansviten ”Min kamp” kom 2009 och följdes av ytterligare fem delar. Den är i dag översatt till 35 språk.

Bor: I östra London.

Är gift med förlagschefen Michal Shavit. De har ett gemensamt barn. Har därtill fyra barn från det tidigare äktenskapet med den svenska författaren Linda Boström Knausgård.

Aktuell: Med ”Vargarna från evighetens skog”, den andra i en pågående romansvit. Den första, ”Morgonstjärnan”, kom i fjol och handlar om ett tiotal personer på en ö på Sørlandet i Norge under två heta augustidagar. Stjärnan återkommer i slutet av den andra romanen och hittills har det nya himlafenomenet funnits i cirka tre dagar.

Den tredje romanen ska ges ut på norska i höst och i den möts personerna från de två första.

Läser just nu: En bok om den norska black metal-rörelsen på 1990-talet vars företrädare dömdes för mord och för att ha bränt ner norska stavkyrkor.

Framtidsplaner: ”Skriva de här romanerna, jag har inga andra planer.”

Erika Josefsson/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr