Katarina Frostenson diktar om Kristina Lugn

Nyheter.
Katarina Frostenson skriver om vänskapen med Kristina Lugn. Arkivbild. (Foto: Gestsson, Olafur Steinar)

VÄNSKAP. När Katarina Frostenson återvänder till lyriken handlar en av dikterna om Kristina Lugn. I dikten “Världen av i går” skriver Frostenson om vänskapen mellan de båda som prövas hårt under Svenska Akademiens djupa kris.

Dikten utgår från “den stora runda kaffekoppen”, en gåva från Lugn till Frostenson som också refererar till Lugn-typiska titlar som “Titta en älg!” och “Hej då, ha det så bra!”. I texten berör Frostenson känslan av svek och sorg men också kärlek.

“A. Andra tankar” heter Frostensons färska diktsamling, hennes första sedan den kritikerrosade “Sju grenar” (2018) som kom mitt under Akademiens stora kris.

Därefter gav hon ut prosa och enligt förlagets beskrivning tar den nya diktsamlingen vid där hennes två prosaböcker “K – berättelsen” och “F – en färd” slutade.

Katarina Frostenson själv ser det som att “berättelsen om en makalös tid fortsätter i en ny lyrisk ton”. I förlagets pressmeddelande säger hon också att hon i “A. Andra tankar” betraktar “en häxjakt, begrundar lagen, våldet och besjunger livet som i förödelsen öppnar sig för lätthet och ljus.”

Katarina Frostenson och Kristina Lugn, båda poeter och dramatiker, satt tillsammans i Svenska Akademien fram till dess att Frostenson slutade 2019. Kristina Lugn avled året efter.

TT NYHETSBYRÅN

Det senaste från Nyheter

0 0kr