Julböcker – en trend här för att stanna

Nyheter.
Ett urval av årets julböcker. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)

JULLITTERATUR. Fler vill läsa julböcker och det märks på årets utbud.

Mysterier, moderna julromanser, novellsamlingar och julrealism finns bland nyheterna i år.

Böcker för julstämning

”Julegrisen” av J K Rowling

Författaren bakom Harry Potter är tillbaka med en bok för yngre barn. Jack har ett gosedjur som han har haft jämt, Lilla Gis, som på barnspråk. En julafton händer något förfärligt – LG försvinner. Jack och Julegrisen, LG:s ersättare, ger sig ut på en resa i Förlorien, landet där alla bortglömda saker hamnar, för att försöka rädda LG.

”Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton” av Tage Danielsson och Per Åhlin

Förutom i biografernas salonger kan man nu också ta del av den välkända historien om Karl-Bertil Jonsson i bokform. Utgåvan innehåller själva sagan med illustrationer men också en berättelse om hur det gick till när det stående julaftonsinslaget skapades, samt en storyboard, en serieliknande översikt över manuset.

”Projekt jul” av Cathy Bramley

En romantisk julhistoria om när livet inte blir som man planerat. I den lilla staden Wetherly bestämmer sig Merry Shaw och Cole Robinson för att julen är inställd. När Merrys frieri inte går som förväntat är hon plötsligt hemlös och ensam. Cole är nyskild och saknar sina barn som har flyttat till Kanada. Men när de båda blir ansvariga för stadens julfirande tar det hela sig en vändning. Finns även som ljudbok på Storytel.

”Jul i litteraturen”, antologi.

Om man vill läsa några julklassiker, som ”Tomten” av Viktor Rydberg, ”Granen” av Tove Jansson, ”Pälsen” av Hjalmar Söderberg och ”Den lilla flickan med svavelstickorna” av HC Andersen, finns denna antologi. Mitt i idyllen bryter också Sonja Åkesson av, med sin smått ångestladdade uppräkning i dikten ”Julräkning”.

Gnistrande omslag med snöflingor, och inte så mycket diskbänksrealism. Det är vad bokhandlarna skyltar med inför juletider, enligt Zandra Weldon, som är förläggare hos Lind & Co. Det mest populära är julromanser eller en mysig juldeckare.

Beata Wallsten/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr