Journalisten Jojje Olsson får Selanderpriset

Nyheter.
Jojje Olsson tilldelas Selanderpriset (foto: Catarina Nitz)

NYINSTIFTAT. Frilansjournalisten och Kinakännaren Jojje Olsson blir den första att tilldelas Selanderpriset. Det är ett av Eskilstuna-kuriren nyinstiftat pris på 100 000 kronor.

Priset ska ges till personer eller organisationer i civilsamhället som värnar det fria ordet och verkar i samma anda som tidningens tidigare chefredaktör J A Selander.

“Att bli svartlistad av en diktatur skulle kunna skrämma många och få dem att lägga ner pennan. Det avskräckte inte J A Selander och det avskräcker inte Jojje Olsson. För detta är han värd att tilldelas Selanderpriset”, säger Anders Frostell, ordförande i Eskilstuna-Kurirens stiftelse, i ett pressmeddelande.

Jojje Olsson bor i Taiwan och skriver om Kina och Asien för flera svenska medier. Han nekades visum till Kina 2016, efter att ha bevakat landet på plats sedan 2007.

“Det är kul att bli uppskattad för ett arbete som handlar om Kina, det är ett ämne som inte alltid står högst på dagordningen i svensk media”, säger Jojje Olsson.

Nyhetsbyrån TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr