Jonelle Twum tilldelades årets ANNA-pris

Nyheter.
Jonelle Twum tilldelas årets ANNA-pris. (Foto: Corrado di Lorenzo)

FILM. ANNA-priset, som delats ut sedan 2014, är uppkallat efter regissören Anna Hofman-Uddgren och går till en person som med rörliga bilder gestaltar FN:s Kvinnokovention. Jonelle Twum tilldelas priset för sin film ”Ett meddelande till Ernestina.”

– Det kändes overkligt när jag fick samtalet att juryn har beslutat att tilldela mig ANNA-priset. Att juryn tror på och vill stötta min vision – att de ser vikten av berättelsen jag vill skildra och dess form – är just den pushen och peppen jag behöver för att fortsätta med filmen, säger Jonelle Twum i ett pressmeddelande.

– Det känns fantastiskt att ge ANNA-priset till en så bra, dedikerad och up and coming konstnär som Jonelle. Hennes starka röst är verkligen hennes egen och vi ser enormt mycket fram att följa hennes karriär, berättar Helene Granqvist, president WIFT (Women in Film and Television) Sverige och WIFT International.

– Att juryn valde att också ge ett special mention denna gång är för att vi vill belysa Maj Wechselmann som filmare genom årtionden. Det har en oerhörd betydelse för filmare som kommer fram idag – att någon trampat upp stigar som vi andra kan följa. Modet, uthålligheten och den aldrig slocknande lågan är egenskaper svensk filmbransch aldrig kan eller bör få nog av.

Jonelle Twum är filmare, pedagog, researcher och kulturproducent, och i sitt arbete utforskar hon bland annat frågor om synlighet/osynlighet, minnen och historieskildring utifrån ett svart feministiskt perspektiv. Hon är även grundare av arkivet Black Archives Sweden. Med kortfilmen ”En mammas kropp” fick hon förra året hedersomnämnande under Tempo Dokumentärfilmsfestival.

Priset delades ut i lördags den 12 mars under Tempo Dokumentärfilmsfestival. I priset ingår även ett stipendium på 75 000 kronor.

Anna Brynhildsen

Det senaste från Nyheter

0 0kr