Johnny Bode-stipendiet till Gitte Pålsson

Nyheter.
Gitte-Pålsson
Gitte Pålsson. (Foto: Linus Morales)

STIPENDIAT. Gitte Pålsson, aktuell med föreställningen En singeltants memoarer, tilldelas årets Johnny Bode-stipendium.

Pålsson får enligt motiveringen priset för “ovanliga viskompositioner, med rötter både i Hedeskoga utanför Ystad och på Bolivias högland. Hennes vokala tolkningskonst bärs fram av ett personligt, publikt tilltal och inre, existentiell hetta, där smärtan oförutsett bryts mot livsglädjen.”

Johnny Bode-stipendiet på  delas ut sedan 1987 till en kompositör av populärmusik som dessutom ska vara född i Skåne. Det ska inte förväxlas med Johnny Bode-priset, som å sin sida delas ut till ”en artist eller annan kändis som föregående året agerat i Johnny Bodes anda.”

Gitte Pålsson är kompositör och sångare som varit aktiv med musik och scenproduktion i olika former sedan 1983. Hon är flerfaldigt Grammisnominerade och utsågs 2020 till ”Årets glädjespridare” av Mikosällskapet och Malmö Stad. Hon är även denna vår aktiv med sång- och berättarföreställningen En singeltants memoarer, vilken spelas i början av mars i Ystad, Höör och Södra Sandby.

Johnny Bode (1912–1983) var kompositör och vissångare och är inte minst känd för albumet “Bordellmammans visor”, som gjorde honom till en pionjär för könsrocken och något av ett efant terrible.

Anna Brynhildsen

Det senaste från Nyheter

0 0kr