Ifrågasatt Malmöstaty får pris

Nyheter.
Den rosa enhörningen på Gustav Adolfs torg i Malmö sommaren 2021. Arkivbild. (Foto: Johan Nilsson/TT)

DESIGNPRIS. Malmös rosa Pride-enhörning hamnade tidigt i blåsväder tidigare i år. Men nu har vinden vänt – den belönas nämligen med ett silver i Svenska designpriset, rapporterar Sydsvenskan.

Malmös satsning – den sex meter höga rosa enhörningen – placerades på ett av stadens torg inför World Pride, som hölls i Malmö och Köpenhamn i somras.

Den kulörta statyn, som designats av MK Illumination, väckte redan från början uppståndelse långt utanför stadens gränser.

En moderat kommunstyrelseordförande på Lidingö kallade den för ”ett slöseri med skattepengar”. Även Stockholmsmoderater har kritiserat enhörningssatsningen i Malmö.

Men resonemang om att statyn, som kostat staden 850 000 kronor, skulle vara slöseri med skattepengar har Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S) kallat ”trångsynt och tråkigt” – och har tidigare hänvisat till att om Malmö skulle resonera som kritikerna så skulle staden varken kunna ha parkbänkar eller blomstersmyckningar, eftersom det inte heller hör till välfärdens kärna.

Statyn kommer, som tidigare planerat, även att byta skrud och anpassas till kommande högtider som exempelvis julen.

Verket, som döpts till Uni, vinner andra pris i klassen ”event och monter”.

Anna Karolina Eriksson/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr