Idag öppnar Sveriges största novelltävling

Nyheter.
Idag öppnar Opulens och Ekström & Garays novelltävling med 50 000 kr i prispotten. (Foto: Pixabay)

NOVELLTÄVLING. Det har blivit dags för den andra upplagan av Sveriges största novelltävling av magasinet Opulens och förlaget Ekström & Garay, med 50 000 kronor i prispotten. Tävlingen ska uppmuntra till skrivande och väcka liv i sovande författardrömmar.

Om tävlingen

Första pris: 35 000 kronorPågår från 1 oktober – 28 februari 2022Valfritt tema och genre

Max 22 000 tecken inkl. blanksteg

Läs mer om tävlingens villkor här

Idag öppnar Opulens och Ekström & Garay förlag årets novelltävling, i samarbete med Göteborgs-Tidningen, Kvällsposten och Sparbanken Syd. Till och med den 28 februari 2022 kan man lämna in sitt bidrag på valfritt tema, och tävla om 50 000 kronor som delas mellan de tre vinnarna, 35 000 kr i förstapris, 10 000 kr i andrapris och 5000 kr i tredje. Syftet med tävlingen är att främja skrivande och inspirera skrivintresserade att blåsa liv i sina författardrömmar.

– Det är många som skriver noveller i Sverige och intresset är stort för ett sådant här projekt. Det finns ett stort antal bra författare i landet, och massor av författardrömmar. En del texter stannar vid just drömmar för att de blir liggande i byrålådan. Vi hoppas att novelltävlingen kan uppmana till att färdigställa den där texten som man jobbat på, men inte riktigt avslutat. Och vem vet, kanske blir detta steget mot ett nytt stort författarskap?, säger Tomas Ekström, förlagschef på Ekström & Garay.

Under våren 2022 ger Ekström & Garay förlag ut en antologi med de tio vinnande bidragen, som även kommer att publiceras på Opulens.se, i Göteborgs-tidningen och i Kvällsposten under sommaren. Stefan Bergmark, chefredaktör för Opulens, ser en trend på uppåtgående, där noveller får alltmer utrymme i dagspress och bland bokförlagens utgivningar.

– Det är också tydligt att kortformatet blir allt mer populärt. Intresset för att både skriva och läsa noveller verkar vara på väg mot en ny boom av förlagens utgivningar och satsningar att döma. Noveller publiceras allt oftare i dagspressen och på sociala medier har intressegrupper för novellskrivande lockat till sig många medlemmar. Det finns ett tomrum att fylla och ett sug efter en stor nationell pristävling som helt och hållet fokuserar på korta berättelser, vilket förra årets succe är ett bevis på, säger han.

Antologin lanseras på Ekström & Garays vårsalong i Lund i maj och på Bokmässan i Göteborg i september nästa år, och vinnarna tilldelas tio exemplar var av utgåvan. De vinnande bidragen kommer även att synas i andra sammanhang tillsammans med sponsorerna. Huvudsponsor för tävlingen är Sparbanken Syd, även i år, som ser sponsringen som en del av sitt uppdrag som folkbildare. Såhär säger Johanna Stridh, affärschef på Sparbanken Syd, i ett pressmeddelande:

“Vi vill bidra till samhällets bästa genom vår sponsring och vårt samhällsengagemang och på olika sätt berika individers livskvalitet – att läsa och skriva tillhör definitivt det här och ingår i vårt uppdrag som folkbildare. Därför fortsätter vi som huvudpartner till Sveriges största novelltävling och vi ser fram emot att läsa alla nya bidrag”.

Om tävlingen
Pågår från 1 oktober – 28 februari 2022
Första pris: 35 000 kronor
Valfritt tema och genre
Max 22 000 tecken inkl. blanksteg
Läs mer om tävlingens villkor här
ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr