Hiphop i centrum på Uppsala stadsteater

Nyheter.
Affe Ashkar, Aleksi “Aki” Swallow, Dejan “Dajanko” Milacic, Simon “Sai” Wimmer har skapat en ny musikteaterföreställning för Uppsala stadsteater (foto: Maria Lilja)

MUSIKTEATER. Hiphopen står i centrum på Uppsala stadsteater i vår. Regissören Affe Ashkar har tillsammans med medlemmar ur Labyrint skapat “Bra där! En hiphop-historia” – en verklighetsbaserad hyllning till hiphopen.

Fakta: “Bra där! En hiphop-historia”

Av: Aki (Aleksi Swallow), Dajanko (Dejan Milacic) och Sai (Simon Wimmer).Regi: Affe Ashkar.

Musik: Sai (Simon Wimmer) och Masse Salazar.

Skådespelare: Ahmed Bozan, Harry Friedländer, Vendela Idun med flera.

Hiphopen har hajpats, älskats, hatats, politiserats och kommersialiserats. Nu flyttar den in på Uppsala stadsteaters stora scen med musikteaterföreställningen “Bra där! En hiphop-historia”.

Föreställningen är skriven av Aki, Dajanko och Sai från hiphopgruppen Labyrint och är till största delen inspirerad av deras historia. Den handlar om Nasir, som precis som många andra får upp ögonen för musiken i tidig ålder. Han drömmer om att bli stjärna, men vägen till framgång är inte bekymmersfri.

Uppsalaskildring

Regissören Affe Ashkar är precis som Labyrint-medlemmarna uppvuxen i Uppsalastadsdelen Gottsunda.

– Dels är “Bra där!” en story som är inspirerad av Akis, Dajankos och Sais uppväxter och vad som har hänt i deras kapitel. Men det är också i stora delar en Uppsalaskildring, säger han.

Labyrint fick fria händer av teaterledningen att skriva föreställningen, och att den nu sätts upp på stora scenen känns “rakt igenom fantastiskt”, säger Affe Ashkar:

– Det är inte ofta den här typen av storys tas in i sådana här rum. Oftast har hiphopen inte fått den plats den förtjänar, trots att musiken varit den mest nedladdade och intressanta de senaste tio femton åren.

Enligt Ashkar borde hiphopen ha fått ta plats i de så kallade finkulturella rummen för länge sedan. Men när den nu väl gör det så sker det hundraprocentigt, menar han:

– Här är det inte en enskild låt eller en enskild karaktär som spelar att den har hiphopen i blodet. Det är inte heller så att vi slänger in lite hiphop i slutnumret, det här är en riktig resa, en hel berättelse om det livet. Det handlar om drömmar, och om hur stora drömmar ganska snabbt kan bli små på grund av alla hinder på vägen, säger han.

Verkligt

Ashkars förhoppning är att de som hittills bara läst om hiphopvärlden nu ska få “hänga med på riktigt”. Att personerna och livet som skildras faktiskt är verkligt, på riktigt.

– Jag vill att man ska känna att man faktiskt har varit i våran trakt. Att man känner: “Wow, den där killen har en mamma som också har känslor, han där som rappar har också idéer och spöken. Oj, det finns vänner, det finns rappande tjejer, de äter mat, de har en historia och en verklig kärlek till musiken”, säger han.

TT: Vilka hoppas du ska komma och se föreställningen?

– Alla! Dels vill vi kunna presentera detta för en ung teaterovan publik, men jag hoppas också att de traditionellt teatertrogna ska komma och få blicka in i den här världen.

“Bra där! En hiphop-historia” har premiär den 2 april.

Fakta: “Bra där! En hiphop-historia”

Av: Aki (Aleksi Swallow), Dajanko (Dejan Milacic) och Sai (Simon Wimmer).Regi: Affe Ashkar.Musik: Sai (Simon Wimmer) och Masse Salazar.

Skådespelare: Ahmed Bozan, Harry Friedländer, Vendela Idun med flera.

Sara Haldert/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr