Han speglar arbetarhistoria i sin musik

Nyheter.
Kristian “von” Svensson är aktuell på flera håll, med musik som speglar arbetarrörelsen och demokratins historia. (Foto: Privat)

ARBETARHISTORIA. Musikern Kristian “von” Svensson tog i år emot Arbetarrörelsens Kulturpris för att han levandegör historia och bevarar arbetarsånger. Imorgon släpper han en remastrad version av kultplattan Möllevångsång och är aktuell med en föreställning som utmanar bilden av Sveriges demokrati. 

Kristian “von” Svensson

Möllevångsång


När: Remastrad version släpps imorgon, 21/10Var: På alla stora streamingtjänsterKommande konserter

28/10, kl 11, Värnamo folkhögskola

28/10, kl 14, Värnamo folkhögskola

11/11, kl 19, Vislanda bibliotek

20/11, kl 14, Borås Kongress (Republikanska föreningens konferens)

26/11, kl 10:20, Jönköpings folkhögskola

Kristian “von” Svenssons skiva Möllevångsång kom ut 2007 och är sedan länge slutsåld. Imorgon släpper han den igen i en remastrad version på nätets streamingplattformar.

– De som tog skivan till sig har hört av sig och vill ha den tillgänglig, numera lyssnar ju folk via sina telefoner eller datorer. Men boken får de inte i den här versionen, säger Kristian “von” Svensson.

Skivan bygger på hans roman från 2004 med samma namn, vilken Svensson själv beskriver som en kollektivroman där stadsdelen Möllevången i Malmö, eller en viss trappa i området, är huvudpersonen. På den ena sidan av skivan är romanen inläst ungefär som en ljudbok och på den andra fungerar musiken som en fördjupning av berättelsen.

– De elva spåren är som elva extra kapitel till boken, förklarar Svensson.

Möllevångsång rör sig kring två parallella tidsplan, som är en parentes runt folkhemstiden, Möllevångskravallerna 1926 och sekelskiftet 2000, då renoveringar fasade ut den dåvarande befolkningen i området.

– Vissa begrepp som Röda möllan har betytt olika saker under olika tider, 1926 bar en organiserad arbetarklass upp begreppet, medan det i nutid har blivit en form av livsstil.

Tidigare i år tilldelades Svensson Arbetarrörelsens kulturpris för att han levandegör historia och bevarar arbetarsånger. Utöver den remastrade skivan är han aktuell med en konsertturné kopplad till årets 100-årsjubileum av den svenska demokratin.

Föreställningen handlar om demokratins genombrott där olika personer kommer till tals genom låtarna, som Nelly Tyring, en av de fem första kvinnorna i riksdagen, eller matroserna i det tyska upproret i november 1918. Svensson har arbetat med föreställningen från 2018 fram till nu, lika länge som det tog från det första preliminära beslutet om allmän rösträtt 1918 till att beslutet trädde i kraft 1921.

– Jag försöker utmana den gängse bilden i Sverige, att demokrati och jämlikhet är något urtypiskt svenskt. I själva verket är den politiska demokratin tre generationer gammal och den ekonomiska jämlikheten är ännu yngre, och dessutom på väg åt andra hållet, säger Svensson.

Han menar att vi har tagit till oss en bild av den svenska demokratin från en tid som går långt tillbaka och förträngt den som ligger närmare till hands. I föreställningen återvänder han till 1900 då Sverige var Västeuropas minst demokratiska land och pengar avgjorde vilken grad av politiska inflytande människor hade.

– Vi pratar om att kvinnor fick rösträtt 1921, vilket är sant, men det är också sant att kvinnor hade rösträtt innan dess om de bara hade pengar och inte var gifta. Det fanns både ett sexistiskt förtryck och ett stenhårt klassystem.

I fråga om demokratins framväxt blir arbetarrörelsen intressant säger Svensson, som menar att det var dem som kunde sätta makt bakom orden med hjälp av folkrörelserna.

– Men vanligt folks historia har hamnat i skuggan för kungar och adel i historieböckerna, som egentligen utgjorde en försvinnande del av hela befolkningen.

Föreställningen visas på både skolor, bibliotek och invigningar av utställningar kopplade till demokratin 100 år, med nästa stopp på Värnamo folkhögskola den 28 oktober. Svenssons tanke med turnén är att fortsätta att levandegöra historia och i bästa fall väcka intresse för just det här ämnet.

– Historia är ofta presenterat som något bestämt, men det är ju någon som har sållat ut och vinklat den. På samma sätt har jag tagit fasta på det jag tycker är viktigt, och det kanske ger någon annan en ny synvinkel, avslutar han.

Kristian “von” Svensson

Möllevångsång

När: Remastrad version släpps imorgon, 21/10

Var: På alla stora streamingtjänster

Kommande konserter

28/10, kl 11, Värnamo folkhögskola

28/10, kl 14, Värnamo folkhögskola

11/11, kl 19, Vislanda bibliotek

20/11, kl 14, Borås Kongress (Republikanska föreningens konferens)

26/11, kl 10:20, Jönköpings folkhögskola

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr