Han får Sveriges Radios romanpris

Nyheter.
“Om jag hade haft kraft att skriva klart den på tre år hade den sett annorlunda ut.” (foto: Micke Grönberg/ TT)

VINNARE. I P1 har lyssnarna under “Litteraturveckan” kunnat följa juryns diskussioner om de nominerade till Sveriges Radios romanpris. Nu har juryn utsett Jesper Larssons bok “Den dagen den sorgen” till pristagare.

Tonårsdottern Melissa håller på att glida ifrån sin ensamstående pappa, Bengt. Så känner i alla fall han. I ett försök att överbrygga avståndet mellan dem vill han ta reda på mer om hennes liv men det gör bara att han stöter bort henne ännu mer.

– Sen blir han helt besatt av att få tillbaka henne. Men det är ju en ganska naturlig process för en tonåring att vända sig bort från sina föräldrar och ut mot någonting annat, säger författaren Jesper Larsson.

“Den vanliga läsaren”

Romanpristagaren utses av en lyssnarjury som består av fyra representanter från olika bokklubbar i Skåne och Blekinge. Att det var just en lyssnarjury som tilldelade Jesper Larsson priset tycker han är extra kul.

– Det var ju “den vanliga läsaren” som representerades där, och det är inte jätteofta det är någon man har direktkontakt med.

Sveriges Radios lyssnare har under “Litteraturveckan” kunnat följa juryns diskussioner kring de nominerade böckerna.

– Jag lyssnade på samtalet om min bok och jag blev ganska tagen. Det var märkligt, en väldigt speciell upplevelse, någon sorts höjdpunkt nästan, säger han.

TT: Vad betyder det för dig att vinna?

– Det betyder väldigt mycket, jag blev jätteglad, riktigt lycklig faktiskt, säger han.
Ordlöst skrivande

När Jesper Larsson inte skriver böcker jobbar han som översättare och på Oxelösunds kommun. Han har nu publicerat totalt tre böcker men beskriver sitt författarskap som “ordlöst”.

– Det kanske låter motsägelsefullt att jag inte riktigt kan förklara eller motivera med ord varför jag gör vissa val. Det är mer någonting annat som kommer i gång, en känsla, intuition – sådana grejer är mycket viktigare. Det växer fram en vision, en bild av hur det ska vara och sen strävar jag efter att försöka se den visionen tydligare och nedteckna den.

Däremot har skrivprocessen varit motsatsen till en dans på rosor för författaren. “Den dagen den sorgen” påbörjades för nästan tio år sedan, berättar han.

– Om jag hade haft kraft att skriva klart den på tre år hade den sett annorlunda ut. Men jag är samtidigt glad att det inte blev så, för då blev det som det blev nu istället.

Fakta: Sveriges Radios romanpris

Sveriges Radios romanpris instiftades 1993. Lyssnarjuryn bestod i år av Parisa Hartman Mokarami från bokklubben i Malmö, Ulrica Skagert från Verkö bok & bubbel i Karlskrona, Agnes Hellqvist från bokcirkeln A&E i Lund och Mats Lieberg från bokcirkeln Silverrävarna i Sjöbo, Lund och Landskrona.

Juryns motivering: ”För en berättelse om en pappas desperata kamp för sitt föräldraskap. Skildrad med ett rakt språk som fångar komplexiteten i tillvaron.”

Övriga nominerade till romanpriset 2022:

”Löpa varg” av Kerstin Ekman, ”Hölje” av Pooneh Rohi och ”Två pistoler” av Klas Östergren.

De senaste tio årens romanpristagare:

2012 Kristian Lundberg: “Och allt skall vara kärlek”

2013 Jonas Brun: “Skuggland”

2014 Kjell Westö: “Hägring 38”

2015 Lotta Lundberg: “Timme noll”

2016 Aris Fioretos: “Mary”

2017 Caterina Pascual Söderbaum: “Den skeva platsen”

2018 Aleksander Motturi: “Broder”

2019 Sara Stridsberg: “Kärlekens Antarktis”

2020 Nina Wähä: “Testamente”

2021 Hanna Nordenhök: “Caesaria”

2022 Jesper Larsson: “Den dagen den sorgen”

Källa: Sveriges radio.

Amanda Alvarsson/TT

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr