Göteborg stadsteater kritiseras för jobbannons

Nyheter.
Göteborgs stadsteaters konstnärliga ledare Pontus Stenshäll tar åt sig av kritiken. (Foto: Pi Frisk/SvD/TT)

KRITIK. Göteborgs stadsteater sätter i höst upp Ingmar Bergmans kontroversiella ”Tystnaden”. Men i annonsen för rollerna som de fyra sexarbetarna söker de inte skådespelare utan ”avancerade statister”.

Nu får teatern kritik för att försöka runda kollektivavtal, skriver Göteborgs-Posten.

I jobbannonsen påpekar Stadsteatern att rollen “Emina” är viktig för pjäsens handling. Detsamma gäller de övriga tre rollerna. Teatern vill att de ska se ut att vara från Italien eller Balkan, de ska kunna leverera enstaka repliker på albanska och en av dem ska även kunna sjunga.

Hos fackförbundet Scen och film är ”avancerade statister” ett välkänt begrepp. Förhandlingschefen Madeleine Wagemyr säger till GP att de konstant får ärenden om hur skådespelarinsatser säljs in som statistroller. Hon ser det som ett sätt att försöka runda kollektivavtalen och hålla nere löner.

– Men det är ett problem som framför allt gäller filmindustrin. När det kommer till landets institutionsteatrar är det snarare väldigt ovanligt.

Efter kritiken backar nu Göteborg stadsteater och har bestämt att rollerna ska göras om.

– Så här ska det inte gå till. Vi kan inte sätta in statister i skådespelarroller, det är vi alldeles för professionella för. Jag ber verkligen om ursäkt, säger teaterns konstnärlige ledare Pontus Stenshäll till GP.

Det senaste från Nyheter

0 0kr