Garaypriset till Felicia Bergström

Nyheter.
Felicia Bergström. (Foto: Privat)


NOVELL. Garaypriset är en årlig novelltävling på Nolaskolan i Örnsköldsvik, uppkallad efter Melker Garay. I år vanns tävlingen av Felicia Bergström.

Priset instiftades för att uppmuntra elevers skrivande, när Melker Garay besökte Nolaskolan och bestämde sig för att skänka 6000 kronor årligen till tävlingen. Tre vinnare får dela på prissumman. Ett fyrtiotal bidrag inkom från gymnasieeleverna, och vinnare blev alltså Felicia Bergström.

– Helt otroligt! Det känns jätteroligt att bli publicerad, det hade jag inte räknat med när jag skrev novellen, säger Felicia i en intervju i tidningen 7.

Felicia Bergström vann tävlingen med novellen ”Det krävs ett barn för att fostra en by”, och motiveringen löd:

”Författaren låter läsaren på ett mästerligt vis ta del av ett ögonblick som rymmer en hel bys gemensamma känslor. Ett stråk av tung sorg löper genom berättelsen men ger också plats till en fördold hoppfullhet som berör djupt. Med ett synnerligen nyanserat perspektiv på vad det innebär att bo i samhällets periferi utmanas också läsaren att begrunda sina egna relationer till platser som dessa.”

Årets tema var Norrland, och prisutdelare var författaren Mats Jonsson, som även höll ett föredrag och berättade om sin väg till serieskrivandet.

Melker Garay är författare, konstnär, förläggare tillika grundare av förlaget Ekström & Garay, som ger ut Opulens. Garay-priset har delats ut sedan 2016.

Läs Felicias novell HÄR.

Anna Brynhildsen

Det senaste från Nyheter

0 0kr