Fricky: Har inte mått bra av framgången

Nyheter.
Fricky är aktuell med sitt debutalbum “Fricktion”. (Foto: Erik Pousette)

UPPFÖLJARE. Erik “Fricky” Friman följer upp succé-ep:n “Aqua aura” från 2018 med ett debutalbum. Men tiden efter genombrottet har varit tuff. – Det första man tänker på när man tänker på mig är nog om det har funnits press – och det har det, säger han.

Fakta: Erik “Fricky” Friman

Erik Friman föddes 1992 i Umeå. Han lever med rapparen Nathalie “Cleo” Missaoui, tillsammans har de en dotter.
Erik Friman inledde sin musikkarriär som den ena halvan av duon Broder John & Friman.
2016 tog han artistnamnet Fricky och solodebuterade med singeln “Kär pt. 1”. 2018 släppte han den hyllade ep:n “Aqua aura”.
Nu är Fricky aktuell med debutalbumet “Fricktion”.

Titeln på Frickys debutalbum “Fricktion” hintar om att albumprocessen inte har varit lätt. Den 29-årige Umeåsonen slog igenom stort med sin norrländska r’n’b för tre år sedan, hitlåten “Aqua aura” gick varm i sommarhettan och hajpen var total. Hur följer man upp det?

– En approach tidigare har varit att jag ska försöka leva upp till det, men jag har fattat att det inte går, säger Fricky och fortsätter.

– Jag har nått total framgång i mitt artisteri, men jag har inte känt mig superlycklig i det. Det är kul i en vecka när det först händer, men det finns också baksidor.

Han beskriver en tillvaro med mycket press i kombination med privatlivet – i samband med genombrottet blev han även pappa för första gången. Samtidigt hopade sig förväntningar från omgivningen och flera “möjligheter” stod på rad. Till slut blev det för mycket.

– Man behöver verkligen inte mycket för att ha ett bra liv, men om det dyker upp möjligheter är det jättesvårt att säga nej. Man måste skilja på vad som är bra för en själv och vad som bara är bra på pappret, säger han.

Debutalbumet “Fricktion” beskriver han som en hybrid av sin egen vilja och fansens förväntningar. R’n’b-soundet är kvar, men han har också inspirerats av samtida rap, discoeran, new age-skivor från 70-talet – och egentligen alla sina musikaliska erfarenheter sedan födseln.

– Ett debutalbum kan man bara göra en gång, den processen kan man säga har pågått hela livet, säger Fricky.

På skivan gästar Gonza-ra och partnern Cleo, som tillhör hans kollektiv Random Bastards. Men även den maskerade Stockholmsrapparen 1 Cuz är med.

– Han är en väldigt fin människa och vi ser på saker på samma sätt. Han har en mask av en anledning, för att han också ska kunna leva ett liv. Han hade planerat för det, det hade inte jag.

Hade du kört med mask nu om det gick?

– Jag har ju en rad, “om jag hade fått cash utan fame, jag skulle ta chansen”. Jag har alltid varit lite naivt inställd till effekten av kändisskap och att det ens skulle kunna hända. Hade jag vetat vad det skulle innebära hade jag tänkt ut något scenario för hur jag skulle kunna hantera det, säger han.

– Nu dök jag in i det och det blev som det blev. Det är “nice” men det finns baksidor. Jag hade kanske inte haft mask, men jag hade inte haft mitt ansikte på omslaget varje gång.

Det sista spåret “Speciellt” är en tudelad låt där han och partnern Cleo sjunger om sin dotter och ger var sin bild av föräldraskapet. Han beskriver att bli pappa som “den mest grundade känslan man kan få” och konstaterar att det är en stor kontrast mot det västerländska sättet att se på artisteri, där egot ofta står i fokus.

– Visst är det kämpigt att balansera de två grejerna, men att det har varit kämpigt är också anledningen till att jag är där jag är i dag. Det hade varit jättelätt att bara flyta med och inte tänka så mycket, det är motsatsen till tvivel, men i det här fallet har det varit bra att ha tvivel.

Han återkommer till ämnet hållbarhet flera gånger, inte bara den typen som rör klimatet, utan också kring hur han lever sitt liv.

– Jag älskar att göra musik och vill bara göra det, jag vill hitta ett bra förhållningssätt och det har varit en uppförsbacke. Jag har gått emot det som förväntas. Därför kallar jag skivan “Fricktion”, för att det är ett motstånd till rörelsen.

Fakta: Erik “Fricky” Friman

Erik Friman föddes 1992 i Umeå. Han lever med rapparen Nathalie “Cleo” Missaoui, tillsammans har de en dotter.
Erik Friman inledde sin musikkarriär som den ena halvan av duon Broder John & Friman.
2016 tog han artistnamnet Fricky och solodebuterade med singeln “Kär pt. 1”. 2018 släppte han den hyllade ep:n “Aqua aura”.
Nu är Fricky aktuell med debutalbumet “Fricktion”.

Det senaste från Nyheter

0 0kr