Franska Odéonteatern öppnar igen

Nyheter.
Odéonteatern i Paris öppnar igen. (Foto: Lewis Joly)

ÖPPNING. Franska teatrar öppnar – och ockupationen av Odéonteatern upphör till slut. Men många av de franska kulturarbetarna är fortfarande missnöjda.

Den rörelse som har ockuperat Odéonteatern i Paris under 2,5 månader lägger nu ner protesterna. På flera plakat kunde man läsa ”Vi ses snart”, och på teaterns webbsida kunde teaterchefen Stephane Braunschweig därmed konstatera att teatern öppnar, vilket han beskrev som ”en befrielse och stor glädje”.

Odéonteatern är en av sex nationella teatrar och en av omkring hundra kulturella platser som har ockuperats av människor från kultur- och nöjesvärlden, på grund av coronarestriktionerna som har drabbat branschen hårt. Teatern skulle egentligen ha öppnat tidigare i veckan, men planerna omkullkastades av att protesterna fortfarande pågick. Teaterns ledning har förhandlat med demonstranterna i flera dagar, tills de till slut gav upp.

– Vi ville att både föreställningen och ockupationen skulle pågå, så att vi skulle kunna prata och visa våra banderoller, men vi vill inte förhindra för föreställningen, säger Denis Gravouil, vid facket CGT, enligt Le Monde.

Frankrike ger arbetslöshetsersättning till de egenföretagare i branschen som kan visa att de har arbetat minst 507 timmar de senaste tolv månaderna. Men eftersom teatrar och kulturinstitutioner har varit stängda i sju månader har frilansare klagat på systemet. Regeringen beslutade därför om ett ”année blanche”, ett friår, vars frist löper ut i augusti. Den har nu förlängts med fyra månader – medan många kulturarbetare slåss för att förlängningen borde vara ett år.

Det senaste från Nyheter

0 0kr