Franska konstnärer i upprop mot Le Pen

Nyheter.
Juliette Binoche är en av många franska kulturpersonligheter som stödjer Macron efter den första valomgången i det franska presidentvalet (foto: Vianney Le Caer/Invision/AP)

PRESIDENTVAL. Inför den andra omgången i det franska presidentvalet har 400 skådespelare konstnärer och musiker gått samman och skrivit en debattartikel till stöd för den sittande presidenten Emmanuel Macron i Le Monde.

Artikelförfattarna inkluderar bland andra Juliette Binoche, Jane Birkin, Guillaume Canet, Charlotte Gainsbourg och Mélanie Thierry.

“Vi kan inte föreställa oss, i spetsen för Frankrike, en kandidat vars program fortfarande är främlingsfientlighet och bakåtsträvande, en kandidat som har slutit en allians med totalitära och krigshetsande makter. Vi kan inte föreställa oss vad detta fruktansvärda tecken skulle betyda för Europa och för världen”, skriver de.

Många inom kultursektorn tycks ha blivit besvikna över elimineringen av vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon i första omgången, men ser ändå Macron som ett mer önskvärt alternativ än högerpopulistiska Le Pen, skriver Deadline.

Miranda Sigander/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr