Från Borat till barnfilm: Lade band på mig

Nyheter.
Barneys vänskap med den dysfunktionella roboten Ron står i fokus i filmen “Ron rör om”. Pressbild. (Foto: Locksmith Animation)

ANIMERAT. Är mannen som skriver manus till Sacha Baron Cohen verkligen den rätte att skriva manuset till en animerad barnfilm? Peter Baynham har “fått lägga band på sig” under arbetet med “Ron rör om”, påstår han.

Peter Baynham

Ålder: 58 år.

Bor: I London.

Yrke: Skådespelare och manusförfattare.

Tidigare filmer: Bland annat “Alan Partridge”, “Borat”, “Brüno”, “Hotell Transylvanien”, “Grimsby” och “Borat nästa film”.

Aktuell med: “Ron rör om” som får svensk biopremiär 29 oktober.

Den brittiske manusförfattaren och skådespelaren skrattar åt sitt eget skämt men mildrar det snabbt.

– Skämt åsido, jag har ju skrivit flera barnfilmer tidigare, till exempel ”Hotell Transylvanien”, säger Peter Baynham.

Den barnfilm TT talar med honom om heter ”Ron rör om” och är en ”ET”-inspirerad berättelse om Barney, som liksom alla andra barn i berättelsen har en digital robotkompis. Men Ron, som roboten heter, fungerar inte riktigt som de andra, vilket leder till viss kalabalik – och i förlängningen till att han och Barney rymmer till skogs.

Skrivit för Borat

Peter Baynham är mannen bakom de minst sagt vulgära (och ofta oerhört roliga) skämten och situationerna i Sacha Baron Cohens filmer, senast ”Borat nästa film”. Han har också skrivit mycket för Steve Coogans alter ego Alan Partridge.

– I grund och botten är jag en komediförfattare. Det finns i min ryggrad, säger Baynham.

Och det finns vissa likheter mellan den animerade roboten Ron och den kazakiske, ytterst provokative tv-personligheten Borat, menar han.

– Ron är en liten clownliknande figur, precis som Borat är. Han fattar inte riktigt vad som händer. Så på sitt sätt skiljer sig sättet att skriva på inte särskilt mycket, även om det är lite mer familjeanpassade skämt i ”Ron rör om”.

– Det är en film om vänskap och om det komplexa i detta. Och det intressanta var inte minst att försöka göra om en Ipad till en karaktär.

Ingen varning

Han vill inte se filmen som en varning mot för flitigt användande av sociala medier.

– Nej, det är en positiv, rolig film, med hjärta.

Liksom de flesta andra animerade filmer har ”Ron rör om” många briljanta skådespelare som gör rösterna. Mest uppmärksammad här är Olivia Colman. Producenten Sarah Smith förklarar varför de valde just henne:

– Hon var känd för sin komiska ådra innan hon blev den ikon hon är idag. Vi funderade över ”vem är den roligaste skådespelerska vi skulle kunna tänka oss?”. Svaret var enkelt: Olivia.

Peter Baynham

Ålder: 58 år.

Bor: I London.

Yrke: Skådespelare och manusförfattare.

Tidigare filmer: Bland annat “Alan Partridge”, “Borat”, “Brüno”, “Hotell Transylvanien”, “Grimsby” och “Borat nästa film”.

Aktuell med: “Ron rör om” som får svensk biopremiär 29 oktober.

Gunnar Rehlin/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr