Författarförbundet varnar för Modernista

Nyheter.
Författarförbundet uppmanar medlemmar som ska teckna avtal med Modernista att först konsultera förbundets juridiska rådgivning (foto: TT)

AFFÄRSETIK. Författarförbundet varnar sina medlemmar för att ingå avtal med förlaget Modernista, något som Dagens Nyheter var först att rapportera om. I ett öppet brev på sin hemsida skriver förbundet att man “under lång tid” blivit kontaktad av medlemmar som berättat om bland annat avtalsbrott och oetiska affärsmetoder.

Kristofer Andersson, utvecklingschef på Modernista, säger till DN att förlaget för en månad sedan lade fram en så kallad förhandlingsframställan om att ingå ett ramavtal. Han uppger vidare att förlaget under själva förhandlingstiden erbjudit sig att verka enligt de avtal som Författarförbundet bedömer vara praxis. Enligt Anderson har förbundet sagt nej till det.

–  Vi har bett dem specificera vad de menar med avtalsbrott. Det gör det svårt att svara på kritiken. De säger att de inte kan ingå ramavtal med någon som inte håller avtal. Jag beklagar det jättemycket. Jag vill gärna ha ett avtal och förhandla med förbundet. Den dörren står fortfarande öppen för vår del, säger Kristofer Andersson till DN.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr