Föreställningen ”Tal till Nationen” livesänds inför valet

Nyheter.
Sara Parkman och Nasim Aghili. (Foto: Patriez van der Wens)

VALET. Det är med anledning av valet 2022 som den antinationalistiska föreställningen Tal till nationen sänds från Ställbergs gruva över landet via satellit.

Föreställningen beskrivs som en antinationalistisk och färgstark show för att stå emot polarisering och värna yttrandefrihet. Den sätts upp av konstgruppen Ful i samarbete med musikern samt Folkets Hus och Parker. Ställbergs gruva, platsen där föreställningen sänds ifrån, är ett kulturcentrum som körledaren och kompositören Sara Parkman är en av grundarna av.

Det blir konstgruppen Fuls tredje valföreställning, då de har tidigare satt upp valföreställningarna Europa Europa – då i samarbete med duon The Knife – samt Mödrars manifest tillsammans med  Quiquiriquí Coyotas.

– Vi lever i en tid då rättigheter politiseras och konstnärer censureras. Inte bara i andra länder, utan även här i Sverige. Vi lever också i en tid när högerextremister bränner koranen och kallar det frihetsaktivism i yttrandefrihetens namn. Och det är just då yttrandefriheten står på spel och därför kopplar vi upp oss mot flera platser i Norden för att skapa en kollektiv erfarenhet med denna föreställning – ett historiskt skeende, säger regissör och dramatiker Nasim Aghili i ett pressmeddelande.

Tal till Nationen har premiär den 25 augusti och biljetterna släpptes den 6 juni.

Anna Brynhildsen

Det senaste från Nyheter

0 0kr