Fluorescerande konst sprider ljus i december

Nyheter.
Erik Söderby bakom skaparen 7 Camels. (Foto: Privat)

KONST- OCH MUSIKRESA. Den 7 december bjuder Erik Söderby, 7 Camels, på en konst- och musikresa i sin upplevelsebaserade, experimentella och färgsprakande utställning Imaginationland i Stockholm.

I Erik Söderbys projekt Imaginationland möts konst och musik i en utställning som tar med publiken på en inre resa. Det nya albumet med samma namn, en musikvideo av albumets första låt och fluorescerande tavlor, där färgerna är självlysande i UV-ljus, står i fokus på releasefesten. Den instrumentala musiken löper som ett soundtrack till målningarna som sprakar i den nedsläckta lokalen.

– Tanken är att skapa ett kreativt äventyr, jag har byggt upp det som en liten sagovärld där man får gå runt och titta på konstverken samtidigt som man lyssnar på musiken i bakgrunden, säger Erik Söderby, som även går under artistnamnet 7 Camels.

Konst och musik går ofta hand i hand i Söderbys upplevelseorienterade skapande i syfte att aktivera flera sinnen. Även om det är mycket som händer i de färgsprakande tavlorna vill han samtidigt lämna plats för betraktarens personliga tolkning av verken. Låtarna på det nya och tredje albumet Imagination beskriver han som ambient, psykedeliskt, experimentellt och lekfullt.

– Varje låt är som en resa, man börjar i en riktning men vet inte var den slutar.

Verk av Erik Söderby, 7 Camels. (Foto: Privat)

En del av inspirationen kommer från Pink Floyds lekfulla och originella musik, men framför allt från deras sätt att bryta ny mark och fortsätta på en idé som ingen annan än de själva först verkade tro på.

– Jag har alltid varit svag för sådana som inte säljer ut sig själva, de som tror på sin grej, säger Söderby.

Själv var han tidigare teknikentreprenör i startup-världen, där han började använda konst- och musikskapande som ett sätt att varva ner i den ofta stressiga branschen. Sedan han och partnerns bolag gick i konkurs i vintras har Söderby satsat helhjärtat på konsten och musiken.

– Det var inte värt leva ett sådant liv där vi var trötta och stressade hela tiden, vi tappade livsenergin förutom när vi höll på att skapa. Jag är inte särskilt materialistisk av mig och har ingen direkt ambition att tjäna en massa pengar på musiken eller konsten, även om det skulle vara kul så mår jag mest bara väldigt bra av det.

Framförallt vill Söderby att musiken och konsten han skapar ska aktivera publikens hjärnkontor och kanske till och med ge nya perspektiv. Till flera av verken har han försökt översätta sina egna tunga mentala känslor till konst och musik, och tänker nu att någon annan kanske kan hitta en riktning i det han har skapat, baserat på deras egen upplevelse av verken.

– När jag drev teknikföretag så fanns det ofta rätt eller fel, här finns det oändligt många svar beroende på vem man frågar och det tycker jag är kittlande.

Söderby har tidigare släppt albumen Exploring the world från 2020 och Innerstellar från tidigare i år, men det här blir hans publika debut där dörrarna in till hans kreativitet står öppna för omvärlden.

– Jag hoppas att det blir en wow-upplevelse, jag har själv inte sett nån liknande utställning förut med den här kombon. Och att det blir en fantastisk och kul kväll som sprider ljus i decembermörkret, avslutar han.

Imaginationland äger rum 7 december kl 19, på startup-hubben SUP46 i Stockholm.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr