Ett urval från helgens bokmässa i Göteborg

Nyheter.
Imorgon börjar Göteborgs Bokmässa, i år blir det en hybribmässa. (Foto: Bokmässan 2021)

BOKMÄSSA. Imorgon är det en viktig dag för litteraturen när Bokmässan i Göteborg drar igång. I år blir det en hyrbidmässa, med såväl digitala som fysiska programpunkter. Några utställare presenterar sina medverkande författare och punkter från helgens program.

Bokmässan 2021

Datum: 23 – 26 sep 2021

Plats: Svenska Mässan i Göteborg och online via Bokmässan Play

Program för Bokmässan 2021

Även om pandemin stoppar Bokmässan i Göteborg från att öppna dörrarna på vid gavel till Svenska mässan, blir helgen likväl fylld med bokförsäljning och studiosamtal. I år är temana Demokrati, Nordisk litteratur och en fortsättning på förra årets tema Läs! Läs! Läs!

– Vi har slagit på stort, hybridform som det är och utan att veta hur det kommer att falla ut, men det känns viktigt att vara med, säger Jenny Bjarnar på Ordfront förlag.

Hon menar att Ordfront vill fortsätta att stötta mässan och ser den som en chans till att lyfta förlagets författare som haft begränsade möjligheter att prata om sina böcker i år. Bland annat kommer förlagets författare och regissören Suzanne Osten för att prata om sin självbiografi Vem tror hon att hon är, Suzanne Osten? som kommer ut i november. Kent Werne är aktuell med boken Konspirationsfeber, där han undersöker anledningarna till att vissa människor rycks med i konspirationsteorier, och kommer till bokmässan för att samtala om just detta.

På plats är också Göran Greider som ska prata om sin hyllade bok Barnboksbrunnen, där han undersöker vad som händer med psyket när en människa blir sjuk. Minnena letar sig från sjukhussängen tillbaka till hans arbetarklassuppväxt.

Galago förlag har även dem en hel del punkter planerade för helgen. Bland annat kommer Mats Jonsson, som är förlagets största författare på mässan, för att samtala om sin bok När vi var samer, som handlar om samisk identitet. Elias Ericson och Olivia Skoglund deltar i ett samtal som kallas Transpersoner i huvudrollen och Ulrika Linder kommer för att prata om arbetarlitteratur.

– Ulrika Linder är konstnär och författare, men hon har jobbat på återvinningscentral tidigare och skrivit boken Återvinningscentralen, berättar Sofia Olsson, från Galago.

Leopard Förlag satsar i mindre skala och har valt att endast skicka en av förlagets författare, Ali Esbati, som på bokmässans egen scen kommer att samtala om högerextremismens framfart, kopplat till hans nysläppta bok om Utøya, Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle.

Fri Tankes författare Åsa Wikforss kom i somras ut med boken Därför demokrati – om kunskapen och folkstyret som hon skrivit tillsammans med Mårten Wikforss. På bokmässan deltar hon i samtalet Oenighet – den enes dröm, den andres mardröm, där deltagarna frågar sig om en konstruktiv oenighet har präglat diskussionerna om och inom demokratin?

Fri Tanke arrangerar också ett samtal med doktorer och docenter från Lunds universitet för att diskutera alternativa vägar mot en framtid med eller utan antibiotika, när infektionerna har slutat svara mot medicinen. Medverkar gör Henrik Loodin, doktor i sociologi, Cecilia Lenander, doktor i medicinsk vetenskap och Kristofer Hansson, docent i etnologi.

Det kommer även att ordnas en bokmarknad under helgen utanför Litteraturhuset i Göteborg och istället för en egen monter inne på mässan kommer varje utställare kunna sälja böcker via det digitala rummet Bokmässan Deals. Flera av förlagen ser fram emot helgen, även om längtan efter en fylld mässhall är stor.

– Jag ser fram emot att det tar ett steg i rätt riktning och blir en hybrid istället för bara digitalt. Men jag tror att det är många som saknar den vanliga versionen av bokmässan, det betyder så mycket för oss som förlag att vara där, säger Madeleine Persson från Galago förlag.

Bokmässan 2021

Datum: 23 – 26 sep 2021

Plats: Svenska Mässan i Göteborg och online via Bokmässan Play

Program för Bokmässan 2021

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr