En helg i konstens och kulturens tecken

Nyheter.
Helgen bjuder in till konst- och kulturfest under de årliga evenemangen Malmös Gallerihelg och Norrköpings Kulturnatten+. (Foto: Ida Zimmerman)

KULTURHELG. Helgen går i kulturens tecken under Kulturnatten+ i Norrköping och Malmös Gallerihelg. Två event som ska lyfta fram och tillgängliggöra ett brett utbud av konst, för alla.

Kulturnatten+ i Norrköping
När: 24 – 26 september 2021
Program
Gallerihelgen i Malmö
När: 24 – 26 september 2021
Program
Karta

På fredag kickar en helg full av konst och kultur igång. Den årliga Kulturnatten i Norrköping, anordnad av Norrköpings kommun, och Konstfrämjandets Gallerinatt i Malmö, förlängs i år och pågår under hela helgen. Eventen ska lyfta fram kultur och konst, och göra den tillgänglig för alla.

– Väldigt många känner att de inte är behöriga in i det där vita rummet, så vi hoppas att vi kan riva ner de murarna lite grann och göra konsten mer tillgänglig, säger Cecilia Sterner, verksamhetsledare på Konstfrämjandet i Malmö.

Gallerihelgen i Malmö är en gammal tradition, som bjuder in till folkfest för att stötta stadens gallerier och konstaktörer. 74 aktörer arrangerar utställningar och öppnar sina gallerier för allmänheten, på programmet finns hela skalan med, från Moderna museet och Konsthallen till mindre gallerier.

– Det är väldigt härligt att bara gå runt och ta in den här bredden, det är verkligen högt och lågt, och vi försöker hålla låga trösklar också, säger Sterner.

Hon rekommenderar bland annat en busstur som kommer att arrangeras för dem som vill åka till platser och ta del av konst som ligger längst bort från centrum. Det kommer även att hållas i guidade turer på flera språk, som utgår från Malmös olika torg.

Norrköpings Kulturnatten+, som den kallas i år, är även den en tradition som går långt tillbaka, och består av en salig blandning kultur i stort och smått, med musik, teater, film, stadsvandringar och konst på programmet.

– Det är våra arrangörer som skapar kulturnatten med sina evenemang, från det lilla konstgalleriet till den stora musikscenen på Louis de Geer konsert och kongress, säger Carita Nord Isgren, evenemangskoordinator för Kulturnatten Norrköping.

På Louis de Geer kommer Norrköpings symfoniorkester att hålla konsert tillsammans med en känd programledare, vilket Nord Isgren berättar brukar vara väldigt populärt och uppskattat hos besökarna.

– En barnföreställning med symfoniorkestrarna som heter Mormors klippdockor är en av de största evenemangen, säger hon.

Nord Isgren tipsar även om en stadsvandring i området Sylten, där det finns visioner om att bygga en ny stadsdel. Besökarna får en guidad tur och möjlighet att ta del av framtidsplanerna, i samband med en konstutställning som hålls i stadens välkända byggnad Bråvallaverket.

På grund av restriktioner förra året drog både Malmö och Norrköping ut sina dagslånga kulturevenemang till en hel vecka. Men i år har man på båda håll valt att hålla det till en helg, dels för att sprida ut alla aktiviteter och minska smittorisken, men också för att besökarna ska få möjlighet att se så mycket som möjligt.

– Mina förväntningar är alltid höga och glada! Jag hoppas att Norrköpingsborna ska ta del av kulturen, för det är ett väldigt stort evenemang där våra arrangörer verkligen vill lyfta kulturen i Norrköping, säger Nord Isgren.

Sterner har liknande förhoppningar om Gallerihelgen i Malmö.

– Jag hoppas att folk ska komma ut och komma tillbaka, jag tror att det är många som längtar. Jag förväntar mig bara att det ska bli den folkfesten som det alltid har varit, säger hon.

Gallerihelgen i Malmö
När: 24 – 26 september 2021
Program
Karta
Kulturnatten+ i Norrköping
När: 24 – 26 september 2021
Program
ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr