Elva okända stycken av Olle Adolphson hittade

Nyheter.
Elva tidigare okända gitarrstycken av Olle Adolphson har hittats. Här står han vid restaurang Gyldene freden i Stockholm. (Foto: Kent Östlund/TT)

SÅNGER. Olle Adolphson var en av Sveriges mest framstående vissångare under 1960- och 70-talen. Nu har man av en slump hittat elva bortglömda gitarrstycken av kompositören, rapporterar Sveriges Radios P2 och SVT Kultur.

Musiken hittades av gitarristen Mats Bergström i Göteborg, som i måndags framförde de elva outgivna och aldrig tidigare spelade gitarrstycken och arrangemangen av vissångaren Olle Adolphson i Sveriges Radios P2.

– Jag var på jakt efter något helt annat, men så hittade jag någonting som ledde mig på spåren till de här elva styckena. När jag följde det spåret hamnade jag på ett musikförlag i Göteborg där de hade en kopia på Olles manuskript liggande, säger Mats Bergström till P2.

Manuskriptet var fullt med instruktioner och daterat till juni 1983.

– Det finns ett litet förord där det står: ”Till spelaren”. Han skriver: ”Det är viktigt att komma ihåg att dessa skisser icke så mycket önskar vara stor och märklig musik, som desto mer att vara till spelarens förströelse och nöje, liksom det varit för mig”, säger Mats Berström till SVT.

– För mig är det stort att hitta det här. Först kunde jag inte tro att det var sant, säger han.

Olle Adolphson föddes 1934 i Stockholm och debuterade 1956 med vissamlingen Aubade. Adolphson hann göra 18 skivor innan han gick bort 2004.

Det senaste från Nyheter

0 0kr