Dubbeldebuterande Linnea Lundborg får stipendium

Nyheter.
Lilly och Tage Fridhs stipendium går till Linnea Lundborg, som nyligen har debuterat som författare och vill använda pengarna till sina kommande bokprojekt. (Foto: Paul Ström)

STIPENDIAT. Författaren Linnea Lundborg tilldelas Lilly och Tage Fridhs stipendium på 50 000 kronor. Hon har nyligen debuterat med två böcker för barn och unga, och jämför det lättlästa språket med att skriva poesi. 

Linnea Lundborg

Ålder: 31

Född: Halmstad

Bor: Malmö

Familj: En partner och katten Knut

Intressen: Odling, att kallbada och sitt Instagramkonto med bokrecensioner som heter Bokfylla.

Om stipendiet

50 000 kr delas varje år ut till en ung författare som skriver skönlitteratur eller sakprosa.

Lilly och Tage Fridhs stipendium delas ut av Stiftelsen Kummelnäs och instiftades av författaren, journalisten och översättaren Kjell Fridh.

I år delar Stiftelsen Kummelnäs ut Lilly och Tage Fridhs stipendium för unga författare till Linnea Lundborg, som nyligen dubbeldebuterade med barnboken Skjortorna och ungdomsboken Fakta om HBTQ. Stipendiet ser hon som ett tecken på uppskattning.

– Jag blev väldigt glad. Det är verkligen ett erkännande och det är så välbehövligt när man sitter och skriver ensam, långt bort från det offentliga, säger Linnea Lundborg.

Lundborg har vuxit upp med skapande föräldrar och att uttrycka sig kreativt har alltid varit en självklarhet. Men det var när en lärarstudent gav klassen i uppgift att skriva en dikt som hon fick upp ögonen för att uttrycka sig i skrift. Båda hennes hittills utgivna böcker riktar sig till en yngre publik och är därför lättlästa, en utmaning som Lundborg liknar med att skriva just poesi.

– Jag tycker om att väga varje ord, som blir så viktigt, det är jätteroligt att få jobba på den detaljnivån, berättar hon.

Fakta om HBTQ är en lättläst bok om hur det är att komma ut som HBTQ-person, om hen som pronomen, prideflaggan och ockupationen av Socialstyrelsen 1979, en protest mot att homosexualitet klassificerats som en sjukdom, som ett exempel på hur aktivism har kunnat se ut genom historien.

– Det behövdes verkligen en bok som väldigt konkret och lättillgängligt kunde ge fakta om HBTQ, tycker jag, eftersom det är någonting man möter hela tiden nu för tiden.

Stipendiet möjliggör för Lundborg att kunna fokusera på sina nya bokprojekt. Nästa år kommer hon och serietecknaren Ylva Oknelid ut med kapitelboken Anno och Isse på Alfabeta förlag. Boken har inslag av illustrationer och tecknade serier och riktar sig främst till 9-12 åringar.

Vid sidan av det skriver hon på en personlig, intervjubaserad berättelse som ännu inte har ett kontrakt. Boken är ett stort projekt för Lundborg, och handlar om hennes pappa som tog livet av sig innan hon föddes. För att få en bättre bild av vem han var har Lundborg intervjuat människor som stod honom nära på olika sätt, hans bästa vänner, gamla lärare, personer han gick på folkhögskola med och som spelade i hans band.

– Min uppväxt har präglats av frågor och funderingar kring hur det kunde hända, och det är tydligt hur det har präglat alla som blev kvar. Man måste prata mer om självmord och psykisk ohälsa, och om sorg inte minst, säger hon.

Hennes bok Skjortorna som kom ut i augusti är baserad på en intervju med en av hennes pappas vänner, som berättade att han brukade ha färgglada och iögonfallande skjortor på sig. Utifrån det växte en bok om kläder som uttryck och identitet fram, det lekfulla i att klä på sig men också hur svårt det kan vara att bestämma vad man ska välja ur garderoben.

– På ett uppslag är faktiskt en av min pappas skjortor inritade och den hade jag på mig på releasefesten, det kändes superfint att få knyta ihop det så.

Tidigare har Lundborg varit redaktör på det normkritiska barnboksförlaget Olika och jobbat som projektledare på MiniBladet. Idag studerar hon till bibliotekarie, men tack vare stipendiepengarna kommer främsta fokus den närmaste tiden att ligga på skrivandet.

Linnea Lundborg

Ålder: 31

Född: Halmstad

Bor: Malmö

Familj: En partner och katten Knut

Intressen: Odling, att kallbada och sitt Instagramkonto med bokrecensioner som heter Bokfylla.

Om stipendiet

50 000 kr delas varje år ut till en ung författare som skriver skönlitteratur eller sakprosa.

Lilly och Tage Fridhs stipendium delas ut av Stiftelsen Kummelnäs och instiftades av författaren, journalisten och översättaren Kjell Fridh.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr