Dokumentärserie om mammor i våldets skugga

Nyheter.
Mammorna Eleni, Katri, Carolina, Sussie och Maritha. (Foto: Janne Danielsson/SVT)

DOKUMENTÄRT. En ny dokumentärserie i SVT, signerad Alexandra Pascalidou har premiär den 22 februari.

I serien med namnet ”Mammorna i våldets skugga” möter vi Eleni, Maritha, Katri, Carolina och Sussi, som alla överlevt sina barn. Tittaren får följa mammorna i deras vardag och i deras samtal med varandra, och höra dem berätta om den bottenlösa sorgen och om att orka kämpa vidare.

– Jag känner inte igen vårt Sverige längre. Ingen blir upprörd på riktigt. Ingen hör. Ingen tänker på att Adriana bara var ett barn, säger Sussi, vars dotter mördades 2020, i dokumentären.

Journalisten och författaren Alexandra Pascalidou har tidigare skrivit ett reportage i Dagens Nyheter om förortens mödrar, deras sönder och våldet, och sedermera boken Mammorna, vilken Augustnominerades. Det var i arbetet med reportaget för sex år sedan som gav Pascalidou idén till dokumentärserien.

– Genom mammorna får tittarna följa en tragedi som pågår här och nu. Det är en samtidshistoria, som behöver berättas och bearbetas. Men det här är också historien om betongens barn och brottsligheten, om de marginaliserade mammornas rop på hjälp och om människovärdet. För alla barn är allas barn, säger Alexandra Pascalidou i ett pressmeddelande.

”Mammorna i våldets skugga” går att se på SVT Play från söndagen den 20 februari och sänds i SVT1 klockan 21 följande tisdag, den 22 februari.

Anna Brynhildsen

Det senaste från Nyheter

0 0kr