“Det måste bli en nationalscen nu”

Nyheter.
Nina Fex, Kristin Sohlberg, Lene Cecilia Sparrok i uppsättningen av “Ædnan” som Giron Sámi Teáhter satte upp tillsammans med Riksteatern (foto: Sören Vilks/Pressbild)

KRITIK. På söndag firas samernas nationaldag men på Giron Sámi Teáhter råder besvikelse. Trots år av förberedelser har regeringen inte utnämnt teatern till nationalscen.

Fakta: Giron Sámi Teáhter

Etablerades 1992 och har som mål att göra två eller tre egna produktioner per år. Har scen och lokaler i Kiruna. Verkar med den samiska kulturen och identiteten som grund. I uppdraget ingår även att främja de samiska språken.

Finansieringen kommer från kulturdepartementet via sametinget, från Region Norrbotten, Region Västerbotten, Kiruna och Storumans kommuner. Teatern ansöker också om extern finansiering.

– Vi blev oerhört deprimerade när det inte fanns med i budgeten, säger teaterchefen Åsa Simma.

Erika Josefsson/TT

Fakta: Giron Sámi Teáhter

Etablerades 1992 och har som mål att göra två eller tre egna produktioner per år. Har scen och lokaler i Kiruna. Verkar med den samiska kulturen och identiteten som grund. I uppdraget ingår även att främja de samiska språken.Finansieringen kommer från kulturdepartementet via sametinget, från Region Norrbotten, Region Västerbotten, Kiruna och Storumans kommuner. Teatern ansöker också om extern finansiering.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr