Dessa aktörer står bakom låneföretagen

Nyheter.

Affiliatemarknadsföring inom lån och finans är populärt, inte minst då det finns mycket pengar att tjäna. Låneförmedlare, som ger dig information om lån och jämför lån från olika långivare tjänar som grupp mycket stora pengar.

Men vem är det som äger låneförmedlarna egentligen, och kan privatpersoner tävla med mediejättarna på samma villkor? Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln. 

Vad är affiliatemarknadsföring inom lån?

Affiliatemarknadsföring, eller i detta fall affiliatemarknadsföring inom lån, är en marknadsföringsmodell där webbsideägare tjänar pengar genom att vidareförmedla kunder som i sin tur tecknar sig för ett lån. Långivarna betalar alltså bara om kunden blir beviljad ett lån.

Låneförmedlarnas tjänster är kostnadsfria att använda för privatpersoner då de inte tar betalat av besökarna, utan långivarna. Dessa webbsidor bidrar också med kundnytta då de låter långivare tävla om att erbjuda besökaren många lånealternativ, så att denne för möjlighet att teckna sig för det bästa lånet.

Vem äger vilka låneförmedlare?

Schibstedt äger Lendo

Mediejätten Schibstedt äger låneportalen Lendo, som i sin tur jämför låneerbjudanden från 35 långivare. Medieföretaget äger bland annat även affiliatewebbplatsen Prisjakt.se samt drygt 3 % av Deutsche Bank. År 2019 omsatte Lendo cirka 714 miljoner kronor.

Bonnier äger Ordna bolån

Mediebolaget Bonnier, som bland annat äger Dagens Nyheter och Expressen, förfogar också över låneportalen Ordna bolån som slog upp sina dörrar 2021. Utöver Ordna bolån äger denna mediekoncern även lanapengar.expressen.se, som stärks upp av Expressens storlek på nätet.

Privatpersoner äger Lånea.se

Lånea.se är en låneportal som grundades 2021. De ägs av två privatpersoner och alltså inte något större bolag. På Lånea kan du bland annat få rådgivning gällande vilket lån som kan vara passande för vilken situation.

Webbsidan har inte heller något säljande språk, och då de båda medgrundarna arbetat inom lån och finans är texterna av hög kvalitet.

Läs mer: Så kan du finansiera din köksrenovering.

Kan privatpersoner tävla med storbolag inom finans?

Det är svårt för privatpersoner att tävla med stora mediebolag som i sin tur har närmast oändliga resurser bakom sig. Men när det kommer till affiliatemarknadsföring inom lån är det fullt möjligt att göra det. Även om jättar som Lendo och Ordna Bolån “äter upp” en stor del av kakan finns det pengar att tjäna för mindre entreprenörer.

Det som krävs för att lyckas inom låne-affiliate-nischen är främst ett relativt stort startkapital samt ett stort kunnande inom finans och ekonomi. Det är även positivt att vara kunnig inom sökmotoroptimering. Om vi tar Lånea som exempel rankar de på starka sökord, trots att de inte har lika mycket resurser som mediejättarna.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.