Debutroman och nytt förlag med lokalt fokus

Nyheter.
Journalisten Ulf Mårtensson ger ut sin debutroman i egen regi på det nystartade bokförlaget Tolånga Ordhandel. (Foto: Privat)

LOKALLITTERATUR. När skånska journalisten Ulf Mårtensson skrev sin debutroman En annan väg om en familj i 30-talets Skåne, passade han även på att starta bokförlaget Tolånga Ordhandel med fokus på lokala berättelser.

I sin skönlitterära debut En annan väg gestaltar Ulf Mårtensson livet under hösten och vintern 1933 med inspiration från sina egna rötter i sydöstra Skåne. En brytningstid som präglas av arbetslöshet och nazismens uppgång då Hitler kom till makten, med människor som lämnar det gama bondesamhället för städerna och ger sig ut på klassresor.

– Jag tror inte att vi människor har förändrats särskilt mycket. Omständigheterna har ändrats men drömmar och kärlek, konflikter och hat, det är detsamma, säger Ulf Mårtensson, journalist och författare.

I den lilla byn Vanstad i Färs Härad bor skräddarmästaren Anton med Augusta och deras tre barn, dottern Selma och sönerna Edvin och Sven. Alla försöker de hitta sin plats i arbetslivet utifrån tidens tuffa förutsättningar. Selma jobbar på konditori i Lund, Edvin mönstrar på en skuta och seglar i Östersjön och Sven arbetar på en gård, fram till att en konflikt mellan storbonden och pappa Anton tvingar honom att sluta och bege sig till Malmö.

– Bonden kan inte acceptera att skräddarmästaren har en klädhandlare av judisk börd, berättar Mårtensson.

Tidens politiska motsättningar speglas i berättelsen, utan att Mårtensson vill demonisera bonden och andra karaktärer som sympatiserar med nazisterna.

– Karaktärerna gör sina val utifrån sina utgångspunkter, precis som jag önskar att jag tar de rätta moraliska besluten när jag är mitt i min tid. I efterhand vet vi precis hur illa det gick men ingenting är svart eller vitt, det hoppas jag att texten bär med sig.

Främlingsfientligheten och konfrontationerna mellan nazister och kommunister i den lilla byn är plockade från Sjöbo kommuns riktiga historia, där Mårtensson bland annat nämner folkomröstningen om flyktingmottagning som ägde rum 1988.

Även hans egna familjehistoria har inspirerat honom i skrivandet. Mårtenssons farmor hette också Selma, var dotter till en skräddarmästare och föddes samma år som Selma i boken.

– Jag har läst lokalhistoria, samtidshistoria och romaner från den här tiden. En del i forskningen har även varit att läsa tidningarna från den här tiden om det man fick reda på från Tyskland och om båtar som lastades i Ystad hamn. Det är så sant som det kan bli, säger Mårtensson.

Mårtensson, som har arbetat som journalist i nästan 40 år, har länge drömt om att skriva sin egen historia. En annan väg är den första boken han ger ut på sitt nystartade förlag Tolånga Ordhandel, där han planerar att fortsätta släppa skönlitterär lokallitteratur.

– Tanken är inte att driva förlag på heltid, men jag hoppas kunna ge ut fler böcker. Jag har lite olika spår i utgivningen, att försöka skriva en fortsättning på En annan väg och att samla lokala författare och skribenter.

Men först och främst sträcker sig Mårtenssons ambitioner till att nå folk i Sydöstra Skåne med sin debutroman.

– Jag hoppas att folk i trakten ska läsa den men också att den ska kunna läsas av vem som helst. Det handlar om människor i en tid som inte är helt olik vår egen och jag tror att det finns många beröringspunkter även om man inte är från Skåne, avslutar han.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr