De får Anders Carlbergs minnespris

Nyheter.
Tusse efter finalen av Eurovision Song Contest i Rotterdam. Arkivbild. (Foto: Jessica Gow)

UTANFÖRSKAP. Tusse Chiza utses till årets unga förebild och Suzanne Osten lyfts fram för sin livsgärning när årets pris till Anders Carlbergs minne delas ut.

Tusse Chiza, Suzanne Osten, Nicolas Lunabba och Khaddi Sagnia, de får alla Anders Carlbergs minnespris för 2021. Priset delas ut till en person som i Anders Carlbergs anda använt sin röst i det offentliga rummet för att göra skillnad för en person eller grupp i utanförskap.

I motiveringen till att Tousin ”Tusse” Chiza utses till årets unga förebild nämner juryn att “Tusse bryter mot normer och fördomar, och kämpar för att alla människor ska kunna vara sig själva. Han drivs av ett starkt engagemang för barn och unga som har det svårt.”

Juryn framhåller också att han med stolthet kallar sig själv “en pluggis”, och satsar på både musikkarriär och utbildning.

Dramatikern, regissören, filmaren och författaren Suzanne Osten kallas Sveriges ledande pionjär inom utvecklingen av teater för och om barn och unga, och får hederspriset för sin livsgärning. Juryns motivering lyder bland annat: “Hon har använt sin egen erfarenhet, som barn i en dysfunktionell familj och har vågat berätta om barn som far illa, då alltid med ett stråk av hopp mitt i den svartaste av situationer.”

Nicolas Lunabba, som får priset Årets Påverkare, är verksamhetsansvarig för organisationen Helamalmö som arbetar med att skapa bättre levnadsförhållanden för människor i utsatta områden. Årets revanschist är friidrottsstjärnan Khaddi Sagnia, som aktivt verkar för att stärka unga tjejers självkänsla.

TT NYHETSBYRÅN

Det senaste från Nyheter

0 0kr