“Dante var ett riktigt kontrollfreak”

Nyheter.
“Dante betraktades i vitt spridda katolska kretsar som fullkomligt skandalös. Beatricegestalten och att göra anspråk på att ha gjort den här resan till helvetet och paradiset – det ansågs så starkt att “Komedin” och andra verk av Dante försågs med varningsflagg, säger litteraturprofessor Anders Cullhed. (Foto: Anders Wiklund)

BIOGRAFI. Den litteräre giganten Dante firar 700-årsjubileum. I en aktuell biografi tar litteraturprofessor Anders Cullhed stöd av ny forskning – och tecknar porträttet av en mediestrateg med feministisk ådra, som var före sin tid.

Anders Cullhed

Född: 1951

Karriär: Professor emeritus i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, översättare och kritiker, som bland annat har medverkat regelbundet i DN. Undervisar inte sedan 2017.

Aktuell: Med biografin “Dante – den förste författaren”.

Familj: “Min hustru gick bort dagen före nyårsafton. Hon hade cancer och var bunden till hemmet det sista året hon levde, 2020. Så jag fick ganska mycket tid för samtidigt var hon trött. Det är ett sår som vägrar sluta blöda men jag känner mig inte ensam med mina tre barn och åtta barnbarn.”

Planer: “Jag översätter nu två av Dantes verk, ungdomsverket ‘Vita nuova’, och hans brev. De senare återspeglar hans livssituation och är aldrig tidigare översatta till svenska. De kommer nästa år. Sedan är det meningen att jag ska göra något på ‘Den gudomliga komedin’.”

Dante Alighieri

Levde 1265–1321 och betraktas som nationalskald i Italien. Hans mest kända verk är “Den gudomliga komedin” – “Divina Commedia”, och ungdomsverket “Vita nuova”. Epitetet “Den gudomliga” fick eposet av författaren Giovanni Boccaccio.

Dante har också skrivit brev, lyriska dikter och andra skrifter, bland annat “Monarkin” och “Om vältalighet på folkspråket”.

Under krigstjänst som kavallerist deltog Dante 1289 i slaget vid Campaldino mellan Florens och Arezzo. Han gifte sig med Gemma Donati och fick sönerna Jacopo och Pietro.

Han var ingen akademiker och gjorde civil karriär i den fria kommunen Florens, där han drogs in i konflikterna mellan guelfer (påvepartiet) och ghibelliner (kejsarpartiet). Guelferna splittrades senare i svarta och vita, och de vita vände sig mot påven Bonifatius VIII:s ökade politiska inflytande i Toscana. Dante tog parti för de vita vilket ledde till hans landsförvisning 1302. Han kunde aldrig återvända till Florens och skrev “Komedin” under exilen.

Hylla efter hylla bakom Anders Cullhed är fylld av utgåvor om Dante Alighieri, en av västvärldens mest uppburna författare, så känd att han ofta presenteras bara med sitt förnamn. Finns det något nytt att säga om denne gigant? Javisst, menar litteraturprofessorn Anders Cullhed, som blev tillfrågad om att skriva en ny biografi.

Elin Swedenmark/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr