De dansar pantsula som ett uttryck mot apartheid

Nyheter.
AFIA:s föreställning YEBO YES! på turné med Dansnät Sverige (Foto: Zivanai Matangi Fotoregi & editering: Noah Cohen)

APARTHEID. Ikväll är det premiär för dansföreställningen YEBO YES! på Dansens Hus i Stockholm. Den energiska stilen pantsula blev ett politiskt uttryck bland kåkstäderna i Sydafrikas apartheid.

YEBO YES! är en energisk dansföreställning med stilen pantsula, som kom till under 50- och 60-talet i kåkstäderna som ett sätt att göra uppror mot apartheid.

– De tar del av varandras danskulturer och dess glädje och energi. Sedan känns det alltid fantastiskt att få presentera en purfärsk föreställning, säger Malin Lundstedt, producent på Dansnät Sverige.

Pantsula känns igen på det rytmiska fotarbetet, som skulle gestalta styrka och frihet hos de svarta sydafrikanerna som dansade dansen i Johannesburg när Sydafrika färgades av en rasåtskillnadspolitik som utgjorde ett hot mot mänskliga rättigheter. Stilen var också ett sätt att sprida kunskap om det politiska läget.

– Man började dansa för att kommunicera med varandra, berättar Lundstedt.

Hon poängterar att dansen inte nödvändigtvis har samma handling eller budskap som exempelvis en teater. Hon vill hellre kalla YEBO YES! för ett kulturellt möte med en smittande glädje.

YEBO YES! dansas av fem dansare, Gugulethu Mofokeng, David Mokale och Sibusiso Mthembu från Sydafrika och Joanna Holewa Chrona och Theresa Gustavsson från Sverige, som har samarbetat med varandra. Föreställningen skulle egentligen haft premiär hösten 2020 men har skjutits upp flera gånger på grund av pandemin. Lundstedt hoppas att YEBO YES! kan orsaka en ny pandemi, av glädje.

– Föreställningen är en riktig glädjeinjektion, avslutar hon.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr