Danska konstnären som vandaliserade har högerextrema kopplingar

Nyheter.
Skärmdump från SVT Nyheters inslag om vandaliseringen. Som kan ses här

AKTION. I måndags rapporterade flera medier, däribland Opulens, att målningen ”Den störande ankungen” – ett av den danske konstnären Asger Jorns mest kända verk – vandaliserats. Konstnären som utförde aktionen har kopplingar till den danska högerradikala miljön.

Konstnären Ibi-Pippi Orup Hedegaard klistrade dit en bild på sig själv på tavlan av Asger Jorn och skrev dit sin egen signatur. I ett inlägg på Facebook skrev Orup Hedegaard själv att det han gjort är en modifikation i stil med den Asger Jorn själv gjorde när han målade ankan.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard har kopplingar till ett nätverk av högerextremt orienterade konstnärer. Hans vandalisering av Asger Jorns tavla sändes live av Facebook-sidan “Patrioterne går live”. “Patrioterne” är en utbrytargrupp ur Paludans Stram kurs (mer om det här på danska researchgruppen Redox sajt). Den 20 oktober 2015 rapporterade främlingsfientliga tidningen Fria Tider att Ibi-Pippi Orup Hedegaard tillsammans med konstnären Uwe Max Jensen grundat Dan Park-sällskapet. Under grundandet deltog Park och greps och bötfälldes för att ha spridit flygblad med budskapet ”Terrorists welcome”.

– Dan Parks konst har kritiska budskap, och de här böterna visar hur omöjligt det är att komma fram med det. Det kan sluta med förhållanden som i Sverige, där Dan Park har suttit i fängelse för sin konst, sa Ibi-Pippi Orup Hedegaard då till tidningen Berlingske.

Men i tv-inslaget som det finns länk till i bildtexten härovan så förnekar Ibi-Pippi Orup Hedegaard att han skulle vara högerextrem: “Jag är inte på något sätt högerorienterad och jag sympatiserar inte på något sätt med det de gör,” säger Ibi-Pippi. Den uppenbara kopplingen till en öppet högerextrem konstnär som Dan Park komplicerar den utsagan.

Asger Jorn hette från början Asger Oluf Jørgensen men tog ett täcknamn under motståndskampen mot nazisterna under kriget, vilket Opulens kulturredaktör Clemens Altgård tidigare skrivit om i en essä i Opulens. ”Asger Jorn var inte bara en framstående konstnär, utan också en filosof som i frihetligt radikal anda försökte att göra upp med den totalitära vänstern”, skrev Altgård då.

Anna Brynhildsen

Det senaste från Nyheter

0 0kr