Dansk staty skapar kontrovers i Hongkong

Nyheter.
“Pillar of shame” skapades som ett minnesmärke över de som omkom på Himmelska Fridens torg 1989. Arkivbild. (Foto: Kin Cheung/AP)

STATYKRITIK. Den danska konstnären Jens Galschiøts åtta meter höga skulptur “Pillar of shame” har plockats bort av University of Hong Kong. Det har väckt starka reaktioner.

Verket har stått på Universitetet i Hongkong (HKU) sedan 1997, som ett monument över händelserna på Himmelska Fridens torg 1989.

Men i förra veckan beslutade universitetet att ta bort konstverket, efter “rådgivning” från juristfirman Mayer Brown. Detta sedan myndigheter börjat slå ned på politiska dissidenter, rapporterar AFP.

“Pillar of shame” är gjord i koppar och visar 50 plågade ansikten och torterade kroppar. Jens Galschiøt har nu anlitat en advokat för att säkerställa en säker transport av skulpturen, och säger till AFP att han hade föredragit att verket fått stå kvar i Hongkong men att han nu hoppas att hans ägarskap av verket ska respekteras.

Kulturnyheterna rapporterar att borttagandet av konstverket har möts av stark kritik inte minst i Danmark. Jens Galschiøt får medhåll från flera danska politiker i sitt krav på utrikesministern Jeppe Kofod (S) att kalla den kinesiska ambassadören i Danmark till ett möte.

TT NYHETSBYRÅN

Det senaste från Nyheter

0 0kr