Dan Park vill kritisera politisk korrekthet

Nyheter.
Dan Park i centrum av bilden. Här i ett annat sammanhang – ”Blood and Hounour” den 24 november 2015. (Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki). (Montaget med röd ram har gjorts av Opulens.)

HÖGEREXTREMISM. I fredags var det vernissage för utställningen, i Warszawa, som fått kritik för att bedriva högerextrem propaganda. Svenska gatukonstnären Dan Park medverkar och vill kritisera det som anses vara politisk korrekt.

Det statliga museet Centrum Sztuki Współczesnej i Warszawa har öppnat sina dörrar för utställningen Politisk konst, som har kritiserats för att vara statlig propaganda för högerextremism. Detta rapporterade Sveriges Radios Kulturnytt förra veckan.

Museets chef Piotr Bernatowicz anser att konstvärlden idag är vänsterdominerad. För Kulturnytt berättar han att han med utställningen vill visa att Polen är ett fritt land där även eliten kan kritiseras. Museet har bjudit in konstnärer som de menar har blivit begränsade av yttrandefriheten. Kritiker menar dock att Polens regering har utsett Bernatowicz till museichef i syfte att driva sin politiska agenda.

Två konstnärer ställer ut från Sverige, Lars Vilks och Dan Park. Den sistnämnde är gatukonstnär och har vid flera tillfällen dömts för hets mot folkgrupp för sina högerextrema och provocerande verk. Han ser inte att utställningen skulle vara statlig propaganda.

– Propaganda för vad? Det var iranier där, vitryssar och sådana som blivit förföljda. Det var en blandad kompott, så propaganda vill jag inte kalla det, säger han.

I utställningen har Park med bilder på bland andra Anders Behring Breivik och Josef Fritzl, som han även tidigare har hyllat. Han kritiserar HBTQ-rörelsen, antirasism och i allmänhet sådant han anser vara politisk korrekt i Sverige.

Hur kommer det sig att du kritiserar HBTQ och andra rörelser som jobbar för mänskliga rättigheter?

– För att det är typiskt politiskt korrekt, sådant får man inte göra narr av i Sverige eller andra länder. Islam är också känsligt att kritisera, men kristendomen är inget problem, det kan man göra narr av hur mycket som helst.

Får man göra konst av vad som helst även när den kraftigt kränker människor?

– Ja det är ju konst, jag menar, alla blir vi kränkta av olika saker. Man har ingen rätt att stoppa den fria konsten för det.

– De kan göra egna bilder om de känner sig kränkta.

Du har tidigare dömts för hets mot folkgrupp på grund av dina verk, vad säger det dig?

– Att jag har rätt. Då är det verkligen samhällskritiskt, om till och med samhället kastar in mig i fängelse och dömer mig. Jag blev till och med häktad, de var rädda att jag skulle fortsätta begå brott. Konst är ett brott i Sverige, säger Dan Park.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr