Claire Keegan om ett “djupt perverst” samhälle

Nyheter.
“Jag försöker vara sann mot historien. Det som en man, kvinna eller ett barn i historien måste jag göra måste jag hålla för sant. Det tror jag starkt på och det viker jag inte från. För att skriva, och ibland läsa, kan du inte vara känslig i förhållande till människans natur. Den är allt. Det menar jag på det finaste möjliga sätt – människor är människor, de går från en extrem ömhet till de värsta grymheterna”, säger Claire Keegan. (Foto: Duygu Getiren/TT)

SAMHÄLLSKRITIK. Hennes böcker har kallats “sällsynta och dyrbara som en diamant i en kolgruva”. Den irländska författaren Claire Keegan skildrar ett grymt samhälle, där genuin vänlighet glimrar till men anständigheten har ett högt pris.

Claire Keegan

Född: 1968 i Wicklow, Irland.

Bor: På den irländska landsbygden. “Jag växte upp på en gård där och har ett par hästar. Jag studerade hästhållning för en underbar man från Queensland.”

Familj: “Jag är det yngsta barnet av sex syskon, tre flickor och tre pojkar.”

Bakgrund: Debuterade 1999 med novellsamlingen “Antarctica”, som följdes av “Walk the blue fields”, 2007. Skrev novellen “Det tredje ljuset” till The New Yorker, där den utnämndes till årets text, och senare byggdes ut. The Times valde den nyligen till en av 2000-talets bästa noveller. Keegan har också fått bland annat Edge Hill Prize for Short Stories, och The Davy Byrnes Irish Writing Award 2009.

Läser gärna: “Tjechov, Turgenjev, Flaubert och Ibsen, Emily Dickinson, Elizabeth Bishop, Joyce, Hardy, Jane Austen, Borges, Alistair Macleod – det bara fortsätter och fortsätter.”

Framtida planer: “När samhället stängde ner på grund av coronapandemin skrev jag den här boken och då kände jag att jag måste sluta undervisa, för jag måste skriva. Men jag ångrar inte att jag har undervisat, jag älskar mina studenter och har haft en fantastisk tid. Men nu kommer jag att skriva mer, det är jag säker på. Jag ska påbörja en ny bok vid jul.”

Läsare världen över har väntat i elva år på Claire Keegans nya roman. Författare efter författare öste lovord över den korta berättelse hon gav ut 2010, och “Det tredje ljuset” är redan en nutidsklassiker på Irland. Nu presenteras hon på svenska, med den fristående uppföljaren, “Små ting som dessa”, i en gemensam utgåva.

Elin Swedenmark/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr