Broadway firade gammalt och nytt

Nyheter.
Adrienne Warren, som vann en Tony för bästa skådespelerska i en musikal för “Tina – the Tina Turner musical”, på röda mattan. (Foto: Evan Agostini/AP/TT)

MUSIKAL. Ett helt år försenat har “Moulin Rouge!” utropats som årets – eller förra årets – bästa musikal på Broadway.

– Vi är lite sena, men nu är vi här, som värden Audra McDonald sade när hon drog i gång galan i New York.

New Yorks teaterelit var på festhumör när förrförra säsongens bästa insatser skulle prisas och återöppnandet av Broadway firas.

Men paraden på röda mattan var något mindre än vanligt, avstånd hölls och stjärnorna satte lydigt på sig sina munskydd för den delvis digitala galan.

– Som alla shower på Broadway är vår publik vaccinerad och munskyddsprydd. Efter 560 mörka kvällar gör maskerna att vi kan öppna igen. Ljuset är tänt och vi är tillbaka, sade Audra McDonald.

Mest och oftast fick publiken på Winter Garden Theatre applådera ett annat nöjesetablissemang, Moulin Rouge i Paris. Musikalen med samma namn kammade hem tio priser, bland annat för bästa musikal.

Föreställningen, en uppdaterad version av Baz Luhrmanns film “Moulin Rouge”, fick även pris för allt från skådespelare till scenografi.

– Vi är så privilegierade att få göra det här, att få stå på scen på Broadway, sade Aaron Tveit när han tog emot sin statyett för bästa musikalskådespelare, ett pris han saknade mednominerade för.

På talpjäs-sidan dominerade “The inheritance” av Matthew Lopez, en föreställning som tidigare hyllats och prisats i London, då som nu regisserad av Stephen Daldry.

Det inofficiella datumet för återöppnandet av Broadwayteatrarna, som var bland de första kulturinstitutionerna att stänga i mars 2020 när covidpandemin slog mot USA, var 14 september. Alla på scen måste vara helt vaccinerade eller kunna visa upp negativa covid-tester och publiken måste precis som under Tony-galan bära munskydd.

Publiken kan dock inte räkna med att se någon av söndagskvällens vinnare – ingen av dem spelas under hösten på Broadway, och det finns för närvarande inga planer på att sätta upp dem igen.

Martin Yngve/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr