Barnboksförfattaren Ulf Nilsson är död

Nyheter.
Barnboksförfattaren Ulf Nilsson tilldelades Augustpriset 2002. Arkivbild. (Foto: Claudio Bresciani / TT)

BORTGÅNG. Barnboksförfattaren Ulf Nilsson har avlidit, meddelar förlaget Bonnier Carlsen i ett pressmeddelande. Han gav ut omkring 140 böcker, bland dem “Älskade lilla gris”, “Lilla syster kanin” och “Alla döda små djur”.

Ulf Nilsson föddes 1948 i Helsingborg och hade stol nummer 16 i Svenska barnboksakademin.

Han tilldelades 1994 Augustpriset för bilderboken “Mästaren och de fyra skrivarna” och 2002 för “Adjö herr Muffin”, illustrerad av Anna-Clara Tidholm. Han har även tilldelats Astrid Lindgren-priset 2006 och Nils Holgersson-plaketten.

Blev långfilm

Böckerna om Kommissarie Gordon och Paddy, med bilder av Gitte Spee, blev tecknad långfilm, med röster av bland andra Stellan Skarsgård, 2017.

Ulf Nilsson berättade i en artikel om att skriva för barn i Tidningen Skriva att “en bra berättelse ska innehålla 40 procent personlig ton, 50 muntert och godmodigt skratt och så tio procent någonting som sitter kvar”.

– På bilderboksnivå tycker jag absolut att jag har ett ansvar för att berättelserna står för bra värden. Att se till att det ingår i normaliteten att man kommer från Somalia eller älskar en annan pappa, så att inte barn tycker illa om människor med ett annat ursprung än det svenska eller går runt och smyghatar homosexuella, sade han.

“Stora värme”

“Det är med stor sorg och saknad vi på Bonnier Carlsen tänker på vår fantastiska författare och vän. Med storslagna sagor, svindlande sorgligheter och hisnande äventyr, har Ulf Nilsson försett oss alla med fantastisk barnlitteratur i över fyrtio år. Vi minns hans stora värme och osvikliga nyfikenhet på livet”, säger Bonnier Carlsens litterära chef Eva Dahlin i ett uttalande.

Ulf Nilsson var gift med författaren Lotta Olsson. Tillsammans skrev de texten till barnmusikalen “Lilla stora livet”. Musikalen hade musik av Frida Hyvönen och uppsättningen turnerade med Riksteatern 2017.

Ulf Nilsson blev 73 år.

TT NYHETSBYRÅN

Det senaste från Nyheter

0 0kr