Barnboksexpert får hederspris

Nyheter.
Marianne von Baumgarten-Lindberg tog emot Svenska Förläggareföreningens Hederspris 2021 på Junibacken i Stockholm. (Foto: Christine Olsson/TT)

HEDERSPRIS. Barnboksexperten och redaktören Marianne von Baumgarten-Lindberg får Svenska Förläggareföreningens Hederspris 2021. Hennes avtryck i barnboksvärlden beskrivs som ”outplånliga”.

Marianne von Baumgarten-Lindberg, 82 år, började sin yrkesbana som journalist men blev så småningom chef för Barnens bokklubb som hon också startade. Hon grundade och drev även Barnens bokhandel i Stockholm och i Simrishamn. Dessutom har hon jobbat för bland annat Läsrörelsen och är fortfarande en av de drivande bakom tidskriften Opsis Barnkultur.

Förläggareföreningen framhåller i ett pressmeddelande att hennes ”enträgna och entusiasmerande arbete med och för barnlitteratur och läsande har gjort ett stort avtryck, inte bara i bokbranschen utan också för författare, illustratörer och inte minst för läsarna. Tack vare henne har flera generationer barn och föräldrar fått tillgång till såväl den klassiska som den samtida och nyskapande barn- och ungdomslitteraturen.”

TT NYHETSBYRÅN

Det senaste från Nyheter

0 0kr