Avslut för pjäs efter 10 år

Nyheter.
Dramaten. (Foto: Dramaten)

AVSLUT. För tio år sedan hade Andreas T Olssons monolog Sufflören premiär på Dramaten. Nu tar han farväl av den efter 154 föreställningar.

Det var i september 2012 som Sufflören hade premiär, då som en del av Andreas T Olssons examensarbete på Teaterhögskolan. Pjäsen beskrivs som en varm och sorglig komedi där publiken får möta en sufflör som hittat sin perfekta plats i världen. Nu avslutas den med en sista föreställning med en efterföljande ”sortisoaré” där Andreas T Olsson och Annelie Dufva kommer att samtala om de tio åren, uppblandat med läsningar av andra texter av Olsson och kabaré med pianisten och skådespelaren Fredrik Meyer.

I ett pressmeddelande svarar Andreas T Olsson på frågan varför pjäsen blivit så populär:

– Det är en saga. Det ska man inte glömma bort. Sufflören är ingen arbetsplatsbeskrivning av hur det är att jobba som sufflör eller jobba på en teater. Jag visste ju för övrigt inte så mycket om det när jag skrev den eftersom jag kom direkt från scenskolan. Den är en fantasi om en Davids kamp mot Goliat. Den lilla människan som utmanar de stora hierarkierna. Och vinner. Det tror jag har gått in i hjärtat på publiken. Och den är sig lik. Texten har inte förändrats. Det är verkligheten som har förändrats och ibland påverkat innehållet.

Andreas T Olsson är utbildad vid Teaterhögskolan på Stockholm 2010-2013. Han är även skribent och skapare av en rad programserier för Sveriges Radio.

Anna Brynhildsen

Det senaste från Nyheter

0 0kr