Astrid-pristagaren: ”Jag blir alldeles dallrig”

Nyheter.
Juryn för Astrid Lindgren-priset framhåller att Ylva Karlsson skriver med ”solidaritet och trohet mot den unga människans perspektiv och känslor.” Pressbild. (Foto: Rabén & Sjögren)

LINDGREN-PRISET. Hon har skrivit om nappar som försvinner men också om ett barn som har varit med om det värsta – att en förälder dör.

För hela sina författargärning, 22 böcker, får Ylva Karlsson nu Astrid Lindgren-priset.

Ylva Karlsson

Född: 1978 och uppvuxen i Hallonbergen utanför Stockholm i ett hem med stark passion för just barnlitteratur. Modern är barnbibliotekarie och fadern journalist som har skrivit mycket om just barnlitteratur.

Bor: Bagarmossen utanför Stockholm.

Familj: Man och två barn.

Bakgrund: Skrev debutboken ”Tova” redan när hon gick på gymnasiet. Varvade studierna på universitetet med att skriva barn- och ungdomsböcker när hon hade råd.

Astrid Lindgren-priset: Prisjuryn lyfter bland annat fram hennes ”solidaritet och trohet mot den unga människans perspektiv och känslor” oavsett vilken ålder hon skriver för. Priset är på 100 000 kronor och delas ut av Rabén & Sjögren tillsammans med Astrid Lindgren AB. I fjol gick det till Jakob Wegelius.

Redan efter debuten, ”Tova” 1998, fick Ylva Karlsson ”Slangbellan”, Författarförbundets debutantpris till barn- och ungdomsförfattare. 2009 tog hon emot ett delat Augustpris för inspirationsboken ”Skriv om och om igen”.

Erika Josefsson/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr